Lykketoft: Moderaterna kopierer Foghs model i Sverige

I Sverige kan Socialdemokraterna på søndag få sit dårligste valg i over 100 år med under 30 procent af stemmerne.

Hvis de går tilbage, kan modgangen skyldes, at Sveriges statsminister, Moderaternas Fredrik Reinfeldt, vil kapre Socialdemokraternas sejre med velfærd og social tryghed. Det samme gjorde Anders Fogh Rasmussen (V) som dansk statsminister fra 2001 til 2009.

Det siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft, (S) før Sveriges valg til Riksdagen.

- Socialdemokraterna står lidt svagere, fordi andre har indskrevet dét, vi var først med, i deres programmer. Vi husker, hvordan Anders Fogh forsøgte at beskrive sig som en slags moderne socialdemokrat. Reinfeldt har forsøgt det samme i Sverige. Når Reinfeldt har sagt, at han anførte et arbejderparti, så skete det i modsætning til de arbejdsløse, mener Mogens Lykketoft.

Siden 2006 har Sveriges borgerlige regering sænket skatterne med 160 milliarder svenske kroner. Dels ved et udsalg af svenske statsvirksomheder, dels ved at hæve beskæftigelsesfradraget, forklarer Lykketoft.

- Borgerligheden prøver at slå sig igennem ved nulvækst i velfærden og skattelettelser. Det har også i Sverige givet en skævere indkomstfordeling, siger Mogens Lykketoft.

I Sverige sad Socialdemokraterna på magten i over 40 år. Fra 1932 i statsminister Per Albin Hanssons "folkhem", mellem 1946 og 1969 i Tage Erlanders velfærdsstat, til Olof Palme fra 1969 førte stafetten videre med sin knivskarpe internationale profil indtil 1976.

Nu har Reinfeldt styret Sverige i to perioder siden 2006.

- Reinfeldt er den første borgerlige statsminister, der har overlevet et valg, noterer Mogens Lykketoft.

Reinfeldt vil som sin socialdemokratiske udfordrer, Stefan Löfven, ikke samarbejde med de indvandrerkritiske Sverigedemokraterna. Men Sverige møder samme udfordringer som Danmark, mener Mogens Lykketoft.

- Sverige har også integrationsproblemer med så mange flere indvandrere, de modtager fra tredjelande, og store boligkvarterer med sociale problemer ligesom Vollsmose og Gellerupparken i Danmark, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip