Lykketoft: Stærke kræfter i USA vil sabotere klimaaftale

21/04/2016 04:46

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Internt i USA arbejder stærke politiske kræfter på at underminere den globale klimaaftale fra Paris i december, som også fik tilsagn fra USA's præsident, Barack Obama.

Det siger den nuværende formand for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft, i et interview med Reuters.

Lykketofts udtalelse kommer forud for fredagens ceremoni i FN's hovedkvarter i New York, hvor repræsentanter for over 150 lande vil underskrive Paris-aftalen om at bekæmpe klimaforandringer.

- Det, der skræmmer os lidt, er al denne sabotage internt i USA mod denne forpligtelse, siger den tidligere danske udenrigsminister.

Han henviser blandt andet til præsident Obamas vanskeligheder med at finde en afløser for højesteretsdommer Antonin Scalia, der døde tidligere i år.

Obama har nomineret den midtsøgende Merrick Garland til at udfylde pladsen efter Scalia. Men sædet kan stå tomt i omkring et år, fordi Republikanerne, der har flertallet i Senatet i Washington, insisterer på, at det skal være Obamas efterfølger som præsident, der peger på en afløser.

Med hensyn til, at USA lever op til forpligtelserne i Paris-aftalen om at reducere udledning af drivhusgasser, venter der derfor nogle afgørende måneder ifølge Lykketoft.

- Det er meget vigtigt, hvordan valget ender i USA samt valget af det manglende medlem af højesteretten, siger han.

Højesteret blokerede i februar midlertidigt en række forslag fra Obama om at reducere udledningen af CO2 med stemmerne 5-4. Efter Scalias død kæmper Demokraterne og Republikanerne om at finde en afløser, der politisk hælder til deres side.

Lykketoft afviser at vælge partipolitisk side i forhold til præsidentvalget i USA i november, men han håber på en person med samme holdning til klimaforandringer som Obama.

- Hvis USA ikke spiller en konstruktiv rolle i det her, så vil vi næsten med sikkerhed ikke opfylde målsætningerne (i klimaaftalen, red.), fordi det er så stor en økonomi, siger han.

- Det er helt afgørende, at den amerikanske præsident ikke er en fornægter af klimaforandringer, tilføjer Lykketoft.

/ritzau/Reuters