Måling: Dansk Folkeparti redder groggy blå blok

Dansk Folkepartis politikere kan gå på sommerferie med visheden om, at partiet får en nøglerolle ved et kommende valg.

Det viser en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Ritzau.

Hvis der var valg i dag, ville partiet opnå en fremgang på 5,6 procentpoint i forhold til valget og dermed opbakning fra 17,9 procent af vælgerne.

Selvom det er en tilbagegang på et par procentpoint i forhold til for en måned siden, hvor Venstre var helt i knæ, så er det Dansk Folkepartis fremgang, der betyder, at blå blok står til at sætte sig på statsministerposten. De blå partier står estimeret til 89 mandater mod rød bloks 86.

Venstre går tilbage med 3,5 procentpoint i forhold til valget efter at have været kastet ud i en ledelseskrise de seneste måneder. En krise, der kulminerede med et dramatisk hovedbestyrelsesmøde, hvor formand Lars Løkke Rasmussen dog fik mandat til at fortsætte.

Partiet har dog stabiliseret sig og er også noteret for pæn fremgang i de seneste uger.

Også De Konservative går tilbage i forhold til valget, nemlig minus 0,4 procentpoint, mens Liberal Alliance står til status quo med en fremgang på 0,1 procentpoint.

Hos rød blok er der positive tendenser at spore, selvom statsministerposten står til at skifte hænder.

Socialdemokraterne nærmer sig valgresultatet fra september 2011. Efter i perioder at have haft langt under 20 procent i opbakning står statsminister Helle Thorning-Schmidt med disciple til opbakning fra 23,7 procent af stemmerne.

Det er fremgang på næsten 0,9 procentpoint i forhold til for en uge siden, og det er især over de seneste uger - i takt med Venstres nedtur - at partiet har genvundet det meste af det frafald, partiet har været ramt af, siden man indtog ministerkontorerne.

Også SF står til nedgang i forhold til valget. Efter en dramatisk exit fra regeringen og Annette Vilhelmsens afgang som formand til fordel for Pia Olsen Dyhr er partiet dog på vej op med i alt 6,9 procent af stemmerne.

Det er et stykke fra valgresultatets 9,2 procent, men trods alt en pæn fremgang i forhold til for fem måneder siden, hvor opbakningen var halveret.

De Radikale ligger cirka til at ramme valgresultatet med opbakning fra 9,6 procent af stemmerne. Enhedslisten får 8,6 procent, hvilket er en fremgang på 1,9 procentpoint i forhold til valgresultatet.

Voxmetermålingen, der er instituttets sidste inden sommerferien, er lavet fra den 23. juni til den 29. juni. Den baserer sig på 1012 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Der er en maksimal statistisk usikkerhed på 2,6 procentpoint.

/ritzau/

 

Dagens Gossip