Måling: Datter af dømt præsident vinder første runde i Peru

11/04/2016 01:40

admin

Nyheder

Mest læste i dag

De 31 millioner indbyggere i Peru skal måske igen vænne sig til at sige præsident Fujimori.

Efter første runde af præsidentvalget fører Keiko Fujimori nemlig med cirka 38 procent af stemmerne, efter at 20 procent af stemmerne er optalt.

Det oplyser valgmyndighederne i Peru.

Keiko Fujimori er datter af Alberto Fujimori, der var Perus præsident fra 1990 til 2000.

Han stod i spidsen for et autoritært og voldeligt regime og blev i 2005 idømt 25 års fængsel for blandt andet drab, bortførelser og korruption og en række brud på menneskerettighederne.

Men en stor del af vælgerne i det sydamerikanske land ser ikke ud til at bære nag til familien. Den 40-årige Keiko har da også lagt afstand til sin fars politik.

Alligevel siger omkring halvdelen af peruanerne ifølge en måling, at de aldrig kunne drømme om at stemme på hende.

Det kan muligvis give Keiko Fujimori problemer i anden valgrunde, hvor hun efter alt at dømme skal op imod den tidligere premierminister Pedro Pablo Kuczynski, der står til 25,48 procent af stemmerne i første valgrunde.

Iagttagere mener, at mange af de vælgere, der søndag satte deres kryds ved nogle af de tabende kandidater, vil stemme på Fujimoris modkandidat ved anden valgrunde, som efter planen finder sted 5. juni.

Eksempelvis skal omkring 16 procent af de vælgere, der stemte søndag, finde en ny kandidat at stemme på. De havde sat kryds ved den venstreorienterede Veronika Mendoza, som ser ud til at måtte give slip på præsidentdrømmene.

Ifølge Perus officielle valgmyndigheder ventes alle stemmer fra søndagens valg at være talt op i løbet af mandag aften lokal tid. Det er primært landdistrikterne i det bjergrige land, der endnu ikke er talt med.

/ritzau/Reuters