Måling: De rødgrønne står til at vinde det svenske valg

Det har længe ligget i kortene, at de svenske Socialdemokraterna står til at vinde det svenske valg til Riksdagen.

En uofficiel valgstedsmåling giver søndag den rødgrønne opposition 44,9 procent af stemmerne i valget til Riksdagen søndag.

Målingen, der er lavet af YouGov for avisen Metro, giver den borgerlige alliance 39,3 procents tilslutning, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Den uofficielle valgmåling er lavet søndag mellem klokken otte og 15.

Kommer målingen til at holde stik, vil det give de rødgrønne 165 mandater ud af 349 pladser i Riksdagen.

Målingen giver Socialdemokraterna 29,6 procent af stemmerne, mens Moderaterna med statsminister Fredrik Reinfeldt i spidsen får 20,6 procent af stemmerne.

Svenskerne kan stemme frem til klokken 20 søndag aften, hvor valglokalerne lukker.

Sverigedemokraterna får ifølge målingen som ventet et kanonvalg med næsten en fordobling i forhold til de 5,7 procent af stemmerne, de fik ved det forrige valg til Riksdagen i 2010.

Den uofficielle måling giver partiet 10,4 procent af svenskernes stemmer. Det kan betyde, at Sverigedemokraterna bliver tungen på vægtskålen, når den nye regering skal sammensættes.

Målingen giver Miljöpartiet 8,7 procent, Centerpartiet står til at 7,1 procent af stemmerne, Vänsterpartiet får 6,6 procent, Folkpartiet 6,4 procent og Kristdemokraterna 5,2 procent.

Feministiskt initiativ havner under spærregrænsen på 4,0 procent i Metros måling og kommer ikke i Riksdagen, da de ifølge den uofficielle måling får tilslutning fra 3,7 procent af vælgerne.

Metro har fået kritik for at lægge en valgstedsmåling ud, mens svenskerne fortsat kan stemme. Det er ikke forbudt - men der har ikke været tradition for sådanne målinger i Sverige, skriver NTB.

Og det svenske nyhedsbureau TT oplyser da også, at man ikke vil skrive om målingen, da det kun er 1500 af de 4500 i YouGovs panel, der har valgt at svare.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip