Måling: Fleste danskere støtter palæstinenserne

Efter knap en måned hvor Israel har bombarderet mål i det tæt befolkede Gaza, og Hamas har skudt raketter ind over Israel, har danskerne mest sympati med palæstinenserne.

Det viser en måling, som Megafon har foretaget for Politiken og TV2, skriver Politiken lørdag.

- Målingen viser, at krigen i danskernes øjne har skadet Israels omdømme mest, siger professor i statskundskab Peter Nedergaard, Københavns Universitet, til Politiken, og tilføjer at den dog også viser, at der ikke er stor sympati for nogen af parterne.

Mens 43 procent af de adspurgte ikke holder med noget parti, har 28 procent udelukkende sympati eller overvejende sympati for palæstinenserne, 21 procent for Israel. I en lignende måling fra 2008 havde 31 procent omvendt mest sympati for Israel, 23 procent for palæstinenserne.

Krigen har altså flyttet holdningen til begge parter. 35 procent er blevet mere eller meget mere negative over for Israel, 21 procent har det sådan over for palæstinenserne.

I resten af Europa ser man samme udvikling, fortæller Peter Nedergaard, mens man i USA er mere tilbøjelig til at betragte konflikten fra det israelske synspunkt.

I målingen svarer kun ganske få, at de har fået større sympati for nogen af parterne.

Lektor og mellemøstekspert Sune Haugbølle, der var medunderskriver på erklæringen "Fordøm Israels angreb på civile i Gaza", mener, at holdningsændringen skyldes de stærke billeder, der har været bragt af ofrene for de israelske bombardementer i det tætbefolkede område.

- Der tales om proportionalitet – at Israels svar på raketterne skal stå i rimeligt forhold til Hamas' raketter. Og den er ikke til stede. Det kan man se på antallet af dræbte og sårede og ødelæggelsen af skoler og sygehuse, siger han til Politiken.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, som støtter Israel, mener dog, at undersøgelsens spørgsmål er stillet forkert.

- Det er jo ikke en krig mellem Israel og palæstinenserne, men mellem Israel og Hamas, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip