Måling: Kroatiens præsident skal findes i anden runde

Vælgerne har talt i Kroatien, og de har besluttet, at præsidentvalget først skal afgøres 11. januar.

Ved 22-tiden er 94 procent af stemmerne talt op, og det står klart, at ingen af de fire kandidater har fået de 50 procent af stemmerne, der betyder sejr i første runde.

Så nu skal de to kandidater med flest stemmer dyste i anden og afgørende runde 11. januar.

Det er den afgående præsident, Ivo Josipovic, der ligger til 38,5 procent af stemmerne.

Meningsmålinger havde på forhånd sagt, at den 57-årige socialdemokrat lå til at vinde sin anden periode på præsidentposten, der overvejende er ceremoniel.

Han skal op imod Kolinda Grabar-Kitarovic fra det konservative oppositionsparti HDZ, der ligger til 37 procent af stemmerne.

Hun er 46 år, tidligere udenrigsminister og minister for europæiske anliggender, ligesom hun har været vicegeneralsekretær i Nato.

Socialdemokraterne er hovedkraften i den nuværende regeringskoalition, og under valgkampen har Grabar-Kitarovic buldret imod Josipovic og hans parti, der beskyldes for ikke at have evnet at håndtere de store økonomiske problemer i landet.

Arbejdsløsheden er tæt på 20 procent, og halvdelen af de unge i Kroatien, der har 4,2 millioner indbyggere, står uden arbejde.

Kroatien, der blev medlem af EU i juli 2013, har været i recession i seks år. Prognosen for 2015 siger nulvækst.

Kroatiens præsident vælges for fem år. Præsidenten kan gøre sin indflydelse gældende inden for udenrigspolitik, forsvarspolitik og efterretningsanliggender, men præsidenten har ingen vetoret.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip