Måling: Stort flertal af danskere vil afskaffe retsforbehold

20/12/2014 17:00

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Der er et overvældende ja til at afskaffe retsforbeholdet, når man spørger danskerne.

Det viser den første måling, siden Folketingets ja-partier i sidste uge aftalte at udskrive en folkeafstemning hurtigst muligt efter det kommende valg og senest i marts 2016.

Fandt afstemningen sted i morgen, ville 44,7 procent af danskerne stemme ja til at afskaffe forbeholdet, mens 26,4 procent ønsker at beholde det retspolitiske forbehold i EU.

22,6 procent ville stemme "ved ikke", viser meningsmålingen, som Voxmeter har foretaget for Ritzaus Bureau.

En anden måling viser, at 38 procent ville stemme ja, og 34 procent ville stemme nej, ifølge en måling af Megafonmåling for Politiken og TV 2.

Meningsmålinger over det seneste halve år tyder på en holdningsændring hos befolkningen, samtidig med, at flere har sat sig ind i betydningen af retsforbeholdet.

I maj og juli var der flere, som svarede, at de ville beholde forbeholdet end andelen, der svarede, at de ville af med dem. Men i de seneste målinger er der et flertal, som ønsker dem fjernet.

Så sent som i maj ville omkring 31 procent stemme ja, mens 36 procent ville stemme nej, viste en måling fra Voxmeter dengang.

Ja-partiernes mål er at skifte forbeholdet ud med en tilvalgsordning, hvor Folketinget punkt for punkt tager stilling til, om Danmark skal deltage i EU's retspolitik.

Det sker blandt andet, fordi Danmark risikerer at skulle forlade det europæiske politisamarbejde i Europol på grund af det danske retsforbehold.

Det danske retsforbehold fra 1992 indebærer, at Danmark ikke deltager iEU-samarbejder om retslige og indre anliggender.

1093 repræsentativt udvalgte personer over 18 år har i perioden 13.-18. december deltaget i målingen.

/ritzau/