Måling: Vælgerne kræver lempede dagpengeregler

Spørger man danskerne, er der et klart flertal for, at det skal gøres lettere at genoptjene retten til dagpenge.

Det viser en måling, som A&B Analyse har foretaget på vegne af netavisen Altinget. I meningsmålingen er 1159 repræsentativt udvalgte vælgere blevet spurgt via internettet.

Spørgsmålet om en lempelse af dagpengereglerne ventes at blive det store stridspunkt i de kommende finanslovforhandlinger mellem regeringen og støttepartierne Enhedslisten og SF. Regeringen vil fastholde de nuværende regler, mens de to venstrefløjspartier ønsker ændringer.

Ifølge målingen vil 68,2 procent af vælgerne gøre det nemmere at genoptjene retten til dagpenge, mens mere end hver femte ikke mener, at genoptjeningsperioden skal forkortes. Knap 10 procent svarer "ved ikke". I dag er genoptjeningsperioden 52 uger.

Også blandt regeringens egne vælgere er der flertal for at lempe dagpengereglerne, viser målingen.

Syv ud af 10, der stemmer på Socialdemokraterne, ønsker lempeligere regler. Det samme er tilfældet for 55 procent af De Radikales vælgere.

Alligevel afviser Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, at ændre reglerne på grund af regeringsgrundlaget med De Radikale.

- Vi kan kun gøre, hvad der er politisk muligt. Vi har sørget for, at de her mennesker kan blive forsørget, blandt andet med arbejdsmarkedsydelsen. Men de politiske aftaler, vi lavede med De Radikale, er vi forpligtet af, og det betyder, at vi ikke kan ændre mere på reglerne, siger Leif Lahn Jensen til Altinget.

SF's gruppeformand, Jonas Dahl, håber, at regeringen vil lytte til danskerne i målingen.

- Det helt afgørende er selvfølgelig, at man kan se den gulerod, der er ved at tage et vikariat på seks måneder, og man så igen har genoptjent retten til dagpenge. Derfor vil vores krav til finansloven også fortsat være at halvere genoptjeningskravet, siger han til Altinget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip