Måske dødelig sygdom i naboland: Nordmand undersøges for ebola på sygehus i Bergen

08/03/2015 01:55

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En mand, der muligvis er smittet med ebola, bliver natten til søndag behandlet på universitetssykehus i Bergen, skriver Bergens Tidende på sin hjemmeside.

Der er tale om en mand, der har været i det vestafrikanske land Sierra Leone, og som efter at være kommet hjem har udvist symptomer på at være smittet med ebola.

Sygehuset i Bergen har lørdag aften aktiveret sit ebolaberedskab.

- Beredskabet er så omfattende, at hvis det skulle vise sig at være ebola, så må vi tjekke alle mulige smittekontakter. Så må vi finde ud af, hvem vedkommende har været i kontakt med og på hvilken måde, siger overlæge på den infektionsmedicinske afdeling Øystein Søbstad til avisen.

Manden, der viser symptomer på ebola, har været i Sierra Leone, men ikke for at arbejde som sygeplejerske eller læge som så mange andre nordmænd.

I løbet af søndagen kommer der et svar på, om manden er ramt af den frygtede ebola-virus, der har kostet tusindvis af mennesker livet i Vestafrika det seneste år. Tidligst klokken 07.00 søndag morgen vil sygehuset komme med eventuelle nye oplysninger.

Ifølge overlæge Øystein Søbstad er det for tidligt at sige, om manden har kunnet smittet andre.

- Har man symptomer, kan man overføre smitten ved tæt kontakt. Men vi skal huske på, at dette foreløbig bare er en mistanke. Og en række andre sygdomme giver de samme symptomer som ebola i startfasen. Det gælder også influenza og en række "vintersygdomme", siger Øystein Søbstad til Bergens Tidende.

En kvindelig norsk læge blev sidste år også smittet med ebola, da hun arbejdede for Læger uden Grænser i Sierra Leone. Hun blev erklæret rask i oktober.

I Danmark har der også flere gange været mistanke om, at personer, der var vendt hjem fra Vestafrika, var smittet med ebola. Men hver eneste gang har det indtil nu været falsk alarm.

Indtil videre har mindst 9000 mennesker mistet livet til den dødelige sygdom, imens flere end 22.000 mennesker er blevet smittet.

/ritzau