Mad, møbler og skolegang er blevet dyrere: Forbrugerpriser viser tegn på stigende inflation

De danske forbrugere betalte i gennemsnit 0,7 procent mere for deres varer og ydelser i juni i forhold til samme måned sidste år, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Renses tallene for energi og ikke-forarbejdede fødevarer er stigningen på 1,2 procent, og dette tal bruges typisk som indikator på den underliggende inflation i samfundet.

- Dermed befinder den underliggende inflationstakt sig fortsat på et højt niveau set i forhold til det seneste år, konstaterer Danmarks Statistik.

De justerede forbrugerpriser faldt under 1,0 procent i starten af 2014 og kom først tilbage til samme niveau i starten af i år.

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen påpeger dog, at inflationen fortsat er lav.

- Selvom inflationen har haft en stigende tendens siden årsskiftet, må den dog stadig siges at være meget lav, hvilket er positivt, idet det sikrer en fremgang i reallønnen trods beskedne lønstigninger, konstaterer han.

Det samlede forbrugerprisindeks holdes dog nede af fjernvarme, fyringsolie og benzin, som har trukket stigningen ned med 0,44 procentpoint.

Blandt andre varegrupper trækker kategorien "uddannelse" niveauet op med en stigning på 2,8 procent på grund af stigende priser på privat skolegang.

Møbler og boligudstyr er også blevet dyrere, mens teletjenester og tøj er blevet billigere.

Den seneste måned har stigende priser på grøntsager betydet, at priserne i kategorien fødevarer og ikke-alkoholiske drikke er vokset 0,7 procent.

Fremadrettet forventer Jes Asmussen en behersket inflationsudvikling.

- Den seneste tids fald i olieprisen samt det, at den effektive kronekurs er blevet styrket, kan endvidere betyde, at stigningen i inflationen kan blive lidt mindre end hidtil ventet, påpeger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip