Madspild: Hotel sparer formue på mindre tallerkener

Et hotel i Norge har med et snuptag sparet tusindvis af kroner og reduceret sit madspild: De hidtidige tallerkener i hotellets restaurant er blevet skiftet ud med nogle mindre af slagsen.

Det hele begyndte som et forsøgsprojekt. Hotel Union i Geiranger begyndte at bruge små tallerkener til sin buffet og i forbindelse med julefrokoster.

Og det har været en god idé. Hotellet har sparet omkring 100.000 norske kroner på sit madbudget på grund af de mindre tallerkener, vurderer hotellets direktør.

Desuden har køkkenpersonalet smidt langt mindre mad i skraldespanden end tidligere.

Hotellets direktør, Sindre Mjelva, fortæller, at gæsterne er begyndt at tage mindre mad fra buffetens fade.

- Folk blev mere bevidste om, hvad de spiste, siger direktøren.

Madspildet er enormt i hoteller og restauranter. Organisationen GreeNudge, som forsker i miljøforbedrende klimatiltag, anslår, at der alene i Norden bliver smidt 800.000 ton mad ud om året.

Og hotelbranchen er ikke klar over omfanget af spildet, mener organisationens leder, Steffen Kallbekken.

- Hotellerne skåner ikke bare miljøet. De sparer også penge på at indkøbe færre råvarer, siger han om de erfaringer, som Hotel Union har haft med at give gæsterne mindre tallerkener.

Han tror, at de store mængder madaffald i branchen hovedsageligt skyldes, at gæsterne fejlvurderer, hvor meget de kan fylde i maven.

Når gæsterne allerede har betalt for buffeten, så prøver de gerne nye retter, som de måske ikke kan lide, eller fylder så meget på tallerkenerne, at de ikke formår at spise op. Og så ender resterne i skraldespanden.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip