To mænd frifindes for menneskehandel med rumænere

Østre Landsret frifinder onsdag to mænd fra rengøringsbranchen for menneskehandel ved at have tvunget rumænere til tvangsarbejde.

Men de to, der er far og søn, undgår ikke at komme i fængsel.

Det er første gang, at landsretten tager stilling i en sag af denne type.

Mændene husede adskillige rumænere, som boede under kummerlige forhold i en garage i Helsingør.

Via overvågningskameraer kunne de følge med i rumænernes færden, og de blev systematisk udnyttet og underbetalt i forbindelse med rengøring på institutioner i Nordsjælland og på virksomheder i Jylland.

Under forløbet har anklagemyndigheden sagt, at der var tale om en form for tvangsarbejde, som kunne betragtes som menneskehandel.

Men det synspunkt kunne først Retten i Helsingør i marts sidste år ikke nikke genkendende til.

Og onsdag har også Østre Landsret afvist påstanden om, at den særlige paragraf i straffeloven om menneskehandel er relevant.

I Østre Landsret fastslår retsformand Kaspar Linkis, at der er beviser for, at rumænerne boede under usle forhold.

- På opholdsstedet kunne man overvåge rumænerne ved garagen. Det var dog ikke noget, der gjorde, at de ikke kunne forlade stedet og gøre indkøb, siger han.

Da sagen blev behandlet af byretten, lød dommen på fængsel i henholdsvis to år og seks måneder og i to år til de to tiltalte.

Landsretten har besluttet at skærpe straffen for den enes vedkommende, så den ryger op på tre års fængsel. Afgørelsen om to år til den anden stadfæstes.

/ritzau/

.

Dagens Gossip