Mærsk har udsigt til endnu et vanskeligt olieår

Produktionen fejler ingenting hos A.P. Møller-Mærsks oliedivision, Maersk Oil, men bundlinjen er problematisk.

For selv om selskabet sidste år øgede sin daglige produktion med 24 procent, så man nu er oppe på 312.000 tønder olie og gas, så blev det underliggende driftsresultat mere end halveret og udgjorde 435 millioner dollar.

Det skyldes først og fremmest den lave pris, som olien sælges for. Hvor Maersk Oil de seneste fire år har kunnet få omkring 100 dollar pr. tønde, så var den gennemsnitlige markedspris kun omtrent det halve i 2015.

Og kigger man alene på fjerde kvartal, så blev Mærsk-olien afregnet til 44 dollar.

Det er problematisk, når selskabet selv angiver, at forretningen går i nul ved et prisniveau på mellem 45 og 55 dollar.

Derfor har man også nedskrevet værdien af sine aktiviteter i blandt andet Kasakhstan, Kurdistan og Storbritannien.

Samtidig har Maersk Oil lagt den videre udvikling af ressourcekrævende dybvandsprojekter i Brasilien og Angola på hold indtil videre.

Maersk Oil har dog ingen planer om at skrue ned for den eksisterende produktion, ligesom man igen i år forventer at bruge mere end 400 millioner dollar på at lede efter nye oliefelter.

Og som en lille krølle på halen nævnes der i regnskabet faktisk mulighed for at udnytte den vanskelige situation offensivt til egen fordel.

- Det nuværende miljø kombineret med koncernens finansielle styrke kunne resultere i investeringsmuligheder inden for olie og olierelaterede forretninger, hedder det i afsnittet om risikostyring, hvor olieprisen naturligvis er nævnt som en faktor, der kan påvirke selskabets økonomi betragteligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip