Mærsk tager olielussing på ni milliarder

Den danske olie- og rederikoncern A.P. Møller-Mærsk har ad flere omgange gennem 13 år forsøgt at tjene penge på olieinvesteringerne i Brasilien.

Men eventyret slutter nu. Det A.P. Møller-Mærsk-ejede olieselskab Maersk Oil sælger en olieblok til et brasiliansk selskab og afskriver på to andre blokke, som selskabet købte i 2011. A.P. Møller-Mærsk nedskriver det brasilianske olieeventyr med i alt 9,3 milliarder kroner.

A.P. Møller-Mærsks topchef Nils Smedegaard Andersen kalder det "klart utilfredsstillende".

- Vi har været i Brasilien siden 2001, og vi har forsøgt i flere omgange at få opbygget en væsentlig forretning i Brasilien, fordi det er et attraktivt olieland.

- Men vi har ikke haft succes med at komme ind på en fornuftig måde med nogle af de initiativer, vi har taget, så vi agter ikke at forsøge os mere i oliemarkedet i Brasilien, siger Nils Smedegaard Andersen til Ritzau Finans.

Maersk Oil har hidtil haft en lille olieproduktion fra det brasilianske felt Polvo, mens der var knyttet store forventninger til olieprospekterne Itaipu og Wahoo samt muligheden for flere fund i de felter, Mærsk ejer dele af. Men de håb er nu slukket.

Maersk Oil sælger ikke helt ud af sine resterende oliefelter Itaipu og Wahoo i Brasilien. Tiden er ikke moden til det, og selskabet vil afvente operatørens planer for dem i 2015.

På trods af den store nedskrivning i datterselskabet fastholder A.P. Møller-Mærsk forventningerne for hele 2014, hvor koncernen venter et resultat på i omegnen af 20 milliarder kroner.

Der er fortsat udsigt til stor fremgang på bundlinjen på grund af salget af en stor aktiepost i Dansk Supermarked.

Nedskrivningen får heller ikke konsekvenser for Maersk Oils langsigtede planer om at producere 400.000 tønder råolie om dagen i 2020. De brasilianske felter ikke var indregnet i disse planer. I 2013 var produktionen i Maersk Oil på 235.000 tønder om dagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip