Majka vinder igen stor bjergetape i Touren

Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) vandt på smukkeste vis 17. etape af Tour de France fra Saint-Gaudens til Saint Lary Pla d'Adet. Det var polakkens anden etapesejr i Touren og Tinkoff-Saxos tredje.

Majka, som oprindeligt slet ikke var udtaget til Touren, viste stort overskud og gode ben, da det sidste bjerg skulle bestiges.

Det var først Giovanni Visconti (Movistar), som lignede en vinder, da italieneren stak alene af sted på den sidste stigning Saint-Lary Pla d'Adet, der er et bjerg uden for kategori.

Bagfra i favoritgruppen - med blandt andre Vincenzo Nibali i den gule trøje - var Rafal Majka den første til at stikke af sted på det sidste bjerg, og polakken nåede hurtigt op til Visconti - fire kilometer før mål.

Inden da havde holdkammeraten Nicolas Roche udført et stort stykke arbejde for Majka, som tilmed havde overskud til at blinke til kameraet, da det gik stejlt opad. Et tegn på overskud.

Majka viste sig også meget stærkere end Visconti, som slet ikke kunne følge med. Også Pierre Rolland (Europcar) forsøgte at hente Majka, men franskmanden var ikke stærk nok.

Heller ikke Joaquim Rodriguez (Katusha) havde flere kræfter på det sidste bjerg, og det betød, at Majka øgede forspringet i kampen om den prikkede bjergtrøje.

Majka forsvarede nemlig med etapesejren samtidig sin føring i kampen om bjergtrøjen, og det var med den helt rigtige strategi.

Holdets manager Bjarne Riis havde før etapen sagt til Majka, at han udelukkende skulle koncentrere sig om at vinde etapen.

Riis ville ikke have, at Majka skulle bruge unødige kræfter på de første tre stigninger, og det viste sig at være en klog taktik.

Rodriguez brugte omvendt masser af energi på at snuppe point på de første bjerge, og han gik måske af samme grund helt kold, da det skulle afgøres på den sidste og hårdeste stigning.

Majka har nu 149 point i konkurrencen, mens Nibali er nummer to med 118 point. Rodriguez har 112 point på tredjepladsen.

I det samlede klassement forsvarede Nibali uden de store problemer den gule trøje. Italieneren kom ind over målstregen som nummer tre - 46 sekunder efter Majka. Visconti blev nummer to - 29 sekunder efter Majka.

Lidt længere nede i klassementet imponerede især de franske AG2R-ryttere Jean-Christophe Peraud og Romain Bardet, som begge forsøger at komme på podiet i Paris.

Peraud formåede at hente tid på landsmanden Thibaut Pinot (FDJ), som dog fortsat er placeret på tredjepladsen.

Måske kan det hele ende med, at to franskmænd kan komme på podiet.

Tourens nummer to, Alejandro Valverde, tabte i hvert fald overraskende tid, da spanieren ikke kunne følge med de angrebsivrige unge franske ryttere, da de begyndte at røre på sig.

Nibali fører med et forspring på 5,26 minutter ned til Valverde. Pinot på tredjepladsen har seks minutter op til Nibali. Lige efter følger Peraud og Bardet på fjerde- og femtepladsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip