Makedonere belejrer parlamentet

18/05/2015 22:19

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Makedoniens politiske ledere mødtes mandag i et forsøg på at løse den politiske krise, der truer med at destabilisere Balkan-landet.

Makedonien befinder sig midt i en af de alvorligste politiske kriser i mange år, efter oppositionen fremkom med anklager om, at regeringen ulovligt har aflyttet 20.000 borgere.

Formålet med aflytningen skulle være at stramme premierminister Nikola Gruevskis greb om magten. Oppositionen beskylder ligeledes den konservative Gruevski for at have fusket med valgresultatet ved valget sidste år.

Søndag deltog titusinder af makedonere i en demonstration mod regeringen, og mandag er flere hundreder blevet uden for regeringsbygningerne i hovedstaden, Skopje.

Her har demonstranterne slået lejr for at lægge pres på regeringen og få den til at gå af.

Mandag aften var der indkaldt til nye demonstrationer til støtte for regeringen. Denne demonstration skal efter planen finde sted ved parlamentsbygningen, der ligger omkring en kilometer fra det sted, hvor oppositionstilhængerne har slået lejr.

Søndagens politiske krisemøde, der - foruden Gruevski selv - havde deltagelse af den socialdemokratiske oppositionsleder, Zoran Zaev, og de etnisk albanske politikere Ali Ahmeti og Menduh Thaci, var det andet krisemøde i løbet af fem dage.

Ved mødet deltog også mæglere fra USA og EU.

Krisen i Makedonien har skabt frygt for, at ustabiliteten kan brede sig til resten af Balkan.

- For første gang er jeg lidt bange. Jeg ser og mærker noget, der er galt, på det vestlige Balkan, siger Serbiens premierminister, Aleksandar Vucic, mandag under et besøg i Bruxelles.

- Vi har ikke brug for en lille gnist, der kan antænde Bosnien eller en anden del af det vestlige Balkan, og vi vil gøre vort bedste for at holde en hel region meget rolig, tilføjer han.

De fire politiske ledere, der mødtes til krisemøde i Skopje mandag, holder møde igen om en uge. Der er også planlagt et møde mellem Gruevski og Zaev tirsdag i Strasbourg.

/ritzau/dpa