Malala bliver æresborger i Canada

Den pakistanske teenagepige Malala Yousafzai, der overlevede at blive skudt i hovedet af Taliban, er blevet udnævnt til æresborger i Canada. Det meddeler den canadiske regering.

Dermed kommer hun som blot 16-årig i fornemt selskab.

Tidligere har blandt andre Sydafrikas forhenværende præsident Nelson Mandela og Myanmars oppositionsleder Aung San Suu Kyi, der begge har modtaget Nobels fredspris, fået samme status.

- Canada anerkender det modige og inspirerende eksempel, som Malala Yousafzai har sat ved at risikere sit liv for at fremme uddannelse for unge kvinder.

- Hun satte sig op mod ondskab og undertrykkelse, og taler nu for dem, som er tavse, udtaler den canadiske regering.

Da Nobels fredspris fredag i sidste uge blev tildelt, troede mange, at den 16-årige skolepige ville få den.

Den gik dog i stedet til Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), der blandt andet spiller en stor rolle i fjernelsen af de kemiske våben i Syrien.

Den 9. oktober sidste år forsøgte en talibaner at dræbe Malala, da han om bord på en bus skød hende i hovedet, efter at hun havde blogget om livet under det strenge regime i Swatdalen og om pigers ret til uddannelse.

Efter attentatet var hun tæt på at dø. Først efter et langvarigt hospitalsophold i Storbritannien kom hun til hægterne igen og har siden fortsat sin kamp for retten til uddannelse, blandt andet i en tale i FN.

For en uge siden fik Malala tildelt EU-Parlamentets Sakharov-pris for Tankefrihed - hvilket Taliban fordømte med en meddelelse om, at "hendes kamp mod islam" var grunden til, at Vesten hædrede hende. Taliban truer fortsat skolepigen på livet.

Malala, der i dag går i skole i Birmingham, har udgivet sine erindringer i bogen "Jeg er Malala", som netop er udkommet på dansk.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip