Malaysia Airlines ville have fløjet højere over Ukraine

Det nedskudte fly fra Malaysia Airlines havde anmodet om at flyve gennem Ukraines luftrum i en højde på 35.000 fod, men ukrainske flyveledere gav ordre til, at der skulle flyves i en højde på 33.000 fod (omkring 10 kilometers højde).

- MH17 anmodede om en flyplan i 35.000 fods højde i hele det ukrainske luftrum, hvilket er tæt på den ultimative højde, oplyser luftfartsselskabet.

- Men det er flyvelederne på landjorden, der afgør et flys højde. Da flyet kom ind i ukrainske luftrum fik det ordre til at flyve i en højde, der var 2000 fod (omkring 610 meter) lavere, siger talsmænd for Malaysian Airlines.

Flere store flyselskaber fra Asien og Australien har i længere tid ikke fløjet over det område i Ukraine, hvor passagerflyet torsdag blev skudt ned.

Qantas Airways fra Australien, Korean Air Lines og Asiana Airlines oplyser, at de ændrede flyruter over Ukraine for måneder siden, da uroligheder mellem prorussiske separatister og ukrainsk militær tog til i styrke.

Det australske selskab siger, at det ændrede sin rute mellem London og Dubai for "adskillige måneder siden" uden dog at ville oplyse hvorfor.

FN's luftfartsorganisation, Icao, afviste fredag, at det havde lukket en luftrute over det østlige Ukraine som følge af flykatastrofen. Organisationen siger, at den ikke har sådanne beføjelser.

- Icao åbner og lukker ikke ruter. Vi har en operationel rolle, siger en talsmand for organisationen, efter at Malaysia havde oplyst, at luftruten over det østlige Ukraine var blevet lukket.

Malaysia Airlines har sagt, at flyruten tidligere var blevet erklæret sikker af Icao.

Efter ulykken har Malaysia Airlines dog ændret alle sine ruter, hvor der flyves over Ukraine. Det samme har adskillige andre flyselskaber, ligesom de amerikanske luftfartsmyndigheder har forbudt amerikanske fly at befinde sig i området.

Der var 298 personer om bord på passagerflyet fra Malaysia Airlines, da det styrtede ned.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip