Maleri af Gauguin solgt for 2,2 milliarder kroner

Et farverigt maleri af den franske maler Paul Gauguin er solgt for et rekordhøjt beløb på næsten 300 millioner dollar - op imod 2,2 milliard kroner, skriver The New York Times.

Prisen skal være den højeste nogensinde for at maleri.

Billedet med titlen "Nafea Faa Ipoipo?" ("Hvornår skal du gifte dig") blev malet i 1892. Det forestiller to piger på Tahiti i Stillehavet.

Sælgeren er en schweizisk kunstsamler, Rudolf Staechelin. I årtier har maleriet været udlånt til kunstmuseet i Basel. Ejeren besluttede at sælge det på grund uenighed med museets leder.

I et interview med New York Times afviser sælgeren at oplyse, hvem der er køberen.

Ifølge forlydender er billedet solgt til en køber i Qatar.

Franske Paul Gauguin (1848-1903) begyndte som impressionist, men malede derefter stærkt forenklede og farverig billeder i en stil, der ofte kaldes primitivisme.

Da Edvard Munchs "Skriget" blev solgt på auktion i New York i maj 2012, udtalte ikke navngivne kilder, at det var blevet købt af familie til emiren af Qatar, sheik Hamad bin Khalifa al-Thani. Prisen lød på nær 790 millioner kroner.

Sheikens datter leder The Qatar Museums Authority (QMA), som har indkøbt en lang række store kunstværker de seneste år. Deriblandt er Cézannes "Kortspillerne", som blev købt for 250 millioner dollar (over 1,6 milliarder kroner).

Et maleri af den dansk-franske impressionistiske maler Camille Pissarro blev solgt som det dyreste maleri ved en stor auktion hos Sotheby's i London sidste år for 180 millioner kroner.

Priserne på værker af verdens mest kendte kunstnere er skudt voldsomt i vejret i de seneste år, hvor der er kommet en hel del superrige kunstsamlere i de nye dynamiske økonomier i udviklingslandene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip