Mali sætter hårdt mod hårdt

Mali har udsendt 1500 soldater for at generobre oprørernes højborg, Kidal, oplyser militærkilder mandag. Det sker efter, at separatistiske tuareger har belejret lokalregeringens kontorer, hvilket udløste et skyderi, der kostede snesevis af mennesker livet.

Otte soldater og 28 oprørere blev dræbt under kampe lørdag uden for den regionale guvernørs kontorer, mens omkring 30 embedsmænd var blevet taget som gidsler af de militante, oplyser regeringen.

- Vi har lige tilbageerobret gidslerne. De har det fint, men to af dem er meget trætte, siger en embedsmand fra Minusma, som er navnet på FN's fredsbevarende styrke i Mali.

En embedsmand fra Malis forsvarsministerium bekræfter, at 1500 soldater er udkommanderet, og at flere er på vej. Han siger, at soldaterne vil forsvare landet med magt, hvis det skulle blive nødvendigt.

Udviklingen i landet vækker bekymring langt uden for landets grænser, og i Danmark siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at weekendens sammenstød i Nordmali underminerer arbejdet med at bringe fred, sikkerhed og udvikling til hele den maliske befolkning

- Jeg opfordrer oprørerne til at løslade gidslerne og alle parter til at afstå fra yderligere voldshandlinger. For at sikre en langsigtet løsning er det fuldstændig nødvendigt at parterne indgår i en inklusiv og troværdig forhandlingsproces, siger Martin Lidegaard.

Udenrigsministerens udtalelser suppleres af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der i en erklæring siger:

- Vores udviklingssamarbejde og de danske soldater, som jeg for nylig besøgte i Mali, bidrager til at skabe stabilitet i landet, og vi støtter fra dansk side mæglings- og forsoningsbestræbelserne i nord. Så det er stærkt bekymrende, når denne proces kortsluttes af væbnede oprørere.

- Når Danmark sammen med andre donorer støtter den maliske stat for at den kan levere basale ydelser til befolkningen, så er det netop for at styrke staten og dens legitimitet for at genskabe båndene mellem regering og befolkning, understreger Mogens Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip