Maliki om sin fyreseddel: Brud på Iraks forfatning

Iraks premierminister siden 2006, Nuri al-Maliki, vil ikke trække sig uden kamp.

Landets præsident, kurdiske Fouad Masoum, har mandag formelt bedt den shiamuslimske leder Haider al-Abadi om at danne en ny regering i landet. Den beslutning kalder al-Maliki for "en farlig overtrædelse" af landets forfatning.

I en tv-transmitteret tale på nationalt tv udtaler Nuri al-Maliki - flankeret af politiske venner: "Vi vil rette fejlen", dog uden yderligere oplysninger om, hvordan det skal ske.

Han retter dog skytset mod USA, som han anklager for at støtte præsident Masoums valg af Haider al-Abadi. Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har mandag udtrykt sin fulde støtte til Masoums valg.

Præsidentens valg af Haider al-Abadi blev offentliggjort få timer efter, at irakisk stats-tv berettede, at al-Maliki fik højesterets ord for, at hans kontroversielle blok er den største i parlamentet og dermed skulle bedes om at danne regering.

Siden parlamentsvalget i april, hvor der ikke kom nogen klar afgørelse, har sunnimuslimer, kurdere og enkelte shiamuslimer opfordret Maliki til at træde tilbage og lade en anden tage magten.

I juli kaldte en talsmand for det nordirakiske kurdiske selvstyre al-Maliki for "hysterisk" og krævede hans afgang. Samtidig har USA kritiseret ham for ikke at tage nok hensyn til det store sunnimuslimske mindretal i Irak.

Premierministeren, der har placeret shiamuslimer på politiske og militære topposter, er blevet beskyldt for at have marginaliseret landets sunnimuslimske befolkning og dermed bidraget til, at ekstremisterne fra Islamisk Stat har fået frit spil.

/ritzau/euters

 

Dagens Gossip