Maltas jægere kan fortsætte forårsjagten på trækfugle

Vælgerne på Malta har ved en folkeafstemning besluttet, at de fortsætter traditionen for forårsjagt, hvor fugle, der trækker hen over Middelhavet, skydes, før de kan yngle.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, efter at et snævert flertal i weekenden har stemt for at holde fast i den kontroversielle tradition.

Selve folkeafstemningen har været fulgt med stor interesse af Europas ornitologer og andre, der går op i den europæiske fuglebestand. De har igen og igen opfordret EU til at forbyde denne praksis.

Og selv om der er stor ærgrelse over valgresultatet hos Dansk Ornitologisk Forening, kan nederlaget i folkeafstemningen imidlertid også vise sig at være et vendepunkt til fordel for trækfuglene.

- Ganske vist vandt jægerne folkeafstemningen. Men sejren på 50,4 procent er meget snæver med bare 2220 stemmer flere end de 49,6 procent, der stemte imod at fortsætte forårsjagten, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Dansk Ornitologisk Forening mener, at jægerne og jagttilhængerne i Maltas to store politiske partier nu for første gang har fået tal på en hidtil uset modstand, der praktisk talt er lige så stor som opbakningen.

- Næsten halvdelen af deltagerne i folkeafstemningen stemte for fuglene, for frihed til at kunne færdes i Maltas sparsomme natur uden at have hagl pibende om ørerne og imod en lobby af jægere, som i årtier har været tungen på vægtskålen i kampen om vælgerne for de to næsten lige store blokke i parlamentet, lyder det i meddelelsen.

Malta er det eneste land i EU, der tillader forårsskyderiet, som ifølge kritikerne truer flere fuglearter på eksistensen, når de vingede væsner i foråret trækker fra Sahara hen over Malta til det nordlige Europa.

Europa-Domstolen dømte i 2009 Malta skyldig i at tillade jagt på fugle under træk fra Sahara mod nord i Europa, og inden de har haft en mulighed for at parre sig.

Selv om Malta handler i strid med EU's fugledirektiv, så har landet siden medlemskabet i 2004 haft en undtagelse for et begrænset antal duer og vagtler.

Men der er udbredt mistanke om, at man ser gennem fingre med krybskytteri på blandt andet storke, svaler, måger, falke og høge.

Jægerne på Malta indleder fuglejagten fra tirsdag og frem til 30. april.

/ritzau/

Dagens Gossip