Mand fra København sigtes for at kæmpe for Islamisk Stat

Københavns Politi har valgt at sigte en 27-årig mand for at fremme og forsøge at fremme Islamisk Stats (IS) virksomhed ved at kæmpe for den voldelige organisation i Syrien.

Manden er også sigtet for at have medvirket til at planlægge indrejse med støtte, hjælp og anvisninger for mindst én anden kriger med henblik på, at vedkommende skulle kæmpe for islamisterne, oplyser Københavns Politi.

På baggrund af sigtelsen har en dommer i Københavns Byret fredag fængslet den 27-årige mand in absentia.

- Vi har nu rettens ord for, at der som minimum foreligger en begrundet mistanke om, at den pågældende har kæmpet for Islamisk Stat i 2014 og frem til minimum marts 2015, siger chefanklager Karin Degnboel Thostrup i en pressemeddelelse.

- Den 27-årige har efter Københavns Politis og PET's opfattelse også i mindst ét tilfælde fungeret som facilitator og hjulpet med planlægning og støtte ved en persons rejse fra Danmark via Tyrkiet til Syrien med henblik på, at denne skulle kæmpe for IS.

Det er ikke første gang, at en domstol har taget stilling til den unge mands adfærd.

18. december 2014 blev manden ligeledes varetægtsfængslet in absentia for via Facebook at have billiget terrorhandlinger begået af Islamisk Stat i Syrien.

I den sag poserede manden, der kommer fra Københavnsområdet, ifølge politiet med afhuggede hoveder på billeder, som han lagde på sin åbne Facebook-profil.

Her lagde han også billeder af IS-leder Abu Bakr Al- Baghdadi, hvor der blandt andet stod "Succesansigtet" og "Jeg ofrer mig for dig", fremgår det af sigtelsen fra dengang.

I forbindelse med fængslingen i december sidste år sagde politiet til Ritzau, at manden er dansk statsborger.

Formålet med at kræve manden fængslet, uden at han selv er til stede, er at få manden efterlyst internationalt. En sådan efterlysning har større tyngde, når en domstol har blåstemplet fængslingsgrundlaget.

/ritzau/

 

Dagens Gossip