Mand tænder på tanken om at blive spist, fordøjet og skidt ud

Skrevet af Videnskab.dk

29/04/2014

Dagens topnyheder

Tyg lidt på den her: En mand tænder seksuelt på tanken om at blive spist af en blondine, fordøjet og til sidst presset ud som en stor bæ. Den seksuelle fantasi er netop beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Archives of Sexual Behavior. Den er bare ét eksempel på såkaldte parafilier – det, vi på dansk kalder for seksuelle afvigelser.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor tænder vi på bræk, bæ og bleer

Mere kendte parafilier møder vi hos transvestitter, der tænder på at gå i kvindetøj, og pædofile, der tænder på børn.

De fleste andre har som regel svært ved at forstå, hvad der er så seksuelt ophidsende ved en parafili-fantasi. Det skyldes, at parafilier opstår på baggrund af folks individuelle oplevelser, fortæller Bo Møhl, professor i klinisk psykolog ved Aalborg Universitet.

»Vores seksualitet formes af de relationer, vi har haft til andre mennesker helt tilbage i den tidlige barndom. Folk med mere udbredte parafilier – som transvestitter og pædofile – har typisk nogle problemer i forhold til de tidlige relationer, som viser sig i deres helt specielle seksuelle fantasier.«

»Men sådan en fyr som ham, der vil spises, er meget atypisk. Hans lyst grunder nok i, at han er – eller har været – psykotisk. Han har tabt noget af realitetssansen, og så kan der opstå et meget destruktivt seksuelt mønster,« fortæller Bo Møhl, der forsker i parafilier og behandler mennesker, der har dem.

Læs også hos Videnskab.dk: Internettet sladrer – her er din sex-fantasi

Du skal ikke frygte, at du selv eller din udkårne pludselig vågner op en morgen med Eproctophilia – altså, seksuel tiltrækning til prutter. Alle parafilier har nemlig en forhistorie. Nogle parafilier er så specielle, at der sandsynligvis kun er et menneske, der har dem.

De opstår, fordi man er psykisk syg og derfor har fået en psykose. Når man er psykotisk, kan man ikke forholde sig til realiteterne på samme måde som psykisk raske mennesker. Man har simpelthen svært ved at skelne mellem, hvad der er virkeligt, og hvad der er uvirkeligt.

LÆS OGSÅ: Denne fetish dyrker din nabo

På den måde kan man opbygge nogle ret vilde tanker om, hvad der er seksuelt ophidsende. For eksempel, at det er lækkert at blive ædt, fordøjet og skidt ud – Vorarephilia.

De mere udbredte parafilier får man – ifølge Bo Møhl – hvis man har haft nogle særlige oplevelser i barndommen. Det kan som regel forklare en person med en parafili som Fetichisme, hvor man tænder på et ikke-levende objekt – for eksempel sko eller trusser. Eller Ekshibitionisme, hvor man bliver seksuelt opstemt af at blotte sig. Eller ved Transvestisk fetichisme, hvor man tænder på at gå i det andet køns tøj. Det er svært at sige noget generelt om de parafilier, der opstår, fordi man er psykotisk.

Anderledes er det med de mere udbredte parafilier. Tænder du som mand for eksempel på den rimelig udbredte parafii at gå i dametøj, skal forklaringen findes i et komplekst samspil mellem tre faktorer: Din biologi, dine oplevelser i sociale sammenhænge og psykologi.