Mandag før jul slog dankortene for alvor gnister

Forbruget på danskernes foretrukne betalingskort - dankortet - landede i december 2014 på knap 34 milliarder kroner.

Det er en stigning på 6,6 procent i forhold til december 2013, viser nye tal fra Nets.

Og mandag før jul slog danskerne den hidtidige rekord i deres forbrug på dankort, da de handlede for 1,75 milliarder kroner fordelt på knap 4,9 millioner betalinger.

Det var således den største handelsdag med dankort til dato, oplyser Nets, der står bag dankortet.

Der blev i gennemsnit brugt 320 kroner, hver gang dankortet blev taget i anvendelse, hvilket er syv kroner lavere end i samme periode sidste år.

- Kigger man på hele fjerde kvartal 2014, er der tale om en samlet fremgang på 2,3 procent sammenlignet med tredje kvartal 2014.

- Det er den højeste kvartalsfremgang, der er set siden 2010, siger Frederik I. Pedersen, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Chefanalytikeren peger på, at onsdagens tal samlet således er positiv læsning, der lover godt for det private forbrug i fjerde kvartal 2014.

- Lad os håbe, det nye tal er et udtryk for, at der underliggende er ved at være en mere stabil positiv udvikling i det private forbrug, siger han i en kommentar til tallene.

Også i Danske Bank ser privatøkonom Las Olsen positivt på danskernes privatforbrug i det nye år efter julehandlen.

- Lønningerne stiger betydeligt mere end priserne, beskæftigelsen er stigende, og renten er ekstremt lav.

- Derfor regner vi også med, at fremgangen i fjerde kvartal vil fortsætte her i 2015 og betyde, at forbruget ikke længere er noget, der trækker dansk økonomi nedad, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip