Mandela fik våbentræning af israelske agenter

Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela blev trænet i at anvende våben og udføre sabotage af agenter fra den israelske efterretningstjeneste Mossad.

Det skriver den israelsk avis Haaretz, der har oplysningerne fra dokumenter fra det israelske statsarkiv. Papirerne er påstemplet "top secret".

Oplæringen af Mandela fandt sted i Etiopien i 1962. Nogle måneder senere blev den nu afdøde Nelson Mandela anholdt og fængslet i Sydafrika.

Mandela, manden bag det nye Sydafrika og vinder af Nobels fredspris, førte an i kampen mod apartheid i sit land i 1950'erne.

Han blev anholdt, sigtet og løsladt igen adskillige gange, før han gik under jorden i begyndelsen af 1960'erne.

I januar 1962 forlod han i al hemmelighed og illegalt Sydafrika og besøgte flere afrikanske lande. Blandt andre Etiopien, Algeriet, Egypten og Ghana.

Hans mål var at møde afrikanske ledere og skaffe økonomisk og militær støtte til den bevæbnede del af African National Congress (ANC), der bekæmpede det racistiske styre.

Et brev sendt fra Mossad til udenrigsministeriet i Jerusalem afslører, at Mandela under sin rundrejse modtog militær træning i Etiopien.

Instruktørerne fra den israelske efterretningstjeneste kendte dog ikke Mandelas virkelige identitet, skriver Haaretz.

Brevet fra Mossad er dateret 11. oktober 1962. To måneder efter, at Mandela blev anholdt i Sydafrika og indledte sit lange fængselsophold. Han blev først løsladt igen i 1990.

Nelson Mandela døde 5. december i år som 95-årig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip