Mandelas begravelse bliver et familieanliggende

Hverken indbyggere i Sydafrika eller i resten af verden kommer til at overvære, når landets tidligere præsident Nelson Mandelas jordiske rester bliver stedt til hvile.

Ekspræsidentens faktiske nedsænkning i jorden vil nemlig blive strengt privat og udelukkende et familieanliggende, siger en talskvinde fra den sydafrikanske regering fredag.

Det ventes, at mindst 5000 mennesker vil deltage i den officielle begravelse, der finder sted søndag i Mandelas hjemby Qunu, der ligger omkring 700 kilometer syd for Sydafrikas største by Johannesburg.

Når den er afsluttet, vil den faktiske begravelse af antiapartheid-helten finde sted, og den vil - efter familiens ønske - blive strengt privat, siger Phumla Williams til AFP.

- Familien har oplyst, at de ønsker at gøre begravelsen til et familieanliggende. De vil ikke have, at den bliver tv-transmitteret. De ønsker ikke, at folket skal se, når kroppen bliver sænket i jorden, siger talskvinden.

For tredje dag i træk står sydafrikanere fredag i lange køer for at få et sidste glimt af Nelson Mandela, der ligger lit de parade ved regeringsbygningerne i den administrative hovedstad Pretoria.

Fra onsdag til fredag kan sydafrikanere sige et sidste farvel til antiapartheid-helten, der døde for en uge siden i en alder af 95 år.

Hver person får et kort øjeblik til at passere den åbne kiste, hvor Mandelas overkrop kan skimtes gennem beskyttende panserglas.

Sydafrikansk lokalradio rapporterer fredag morgen om massive trafikpropper i området ved regeringsbygningen.

Omkring 50.000 mennesker overværede tirsdag en stor mindehøjtidelighed til ære for Mandela på fodboldstadionet Soccer City i Soweto.

Flere end 70 nuværende og tidligere stats- og regeringschefer samt en lang række internationale kendisser deltog i ceremonien.

Heriblandt var USA's præsident Barack Obama, Storbritanniens premierminister David Cameron og den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der i øvrigt fik tilegnet sig stor opmærksomhed ved at tage et såkaldt "selfie" under ceremonien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip