Mandelas bo er opgjort til 22,6 millioner kroner

Den afdøde tidligere sydafrikanske præsident Nelson Mandela har efterladt sig et bo på omkring 22,6 millioner kroner, anslår eksekutorer i Johannesburg, som mandag delvist offentliggør Mandelas testamente og sidste ønsker.

- Vi har opgjort boet til omkring 46 millioner rand (omkring 22,6 millioner kroner), siger Dikgang Moseneke fra Sydafrikas forfatningsdomstol.

Mandela efterlader sig sin kone, Graca Machel, ekskonen Winnie Madikizela-Mandela og over 30 børn, børnebørn og oldebørn samt fondene Nelson Mandelas Mindefond og Nelson Mandelas Børnefond.

Hjemmet i Houghton, Johannesburg, hvor Mandela døde den 5. december, vil blive brugt af hans afdøde søn Makgathos familie.

- Det er mit ønske, at det også skal tjene som mødested for Mandela-familien, for at denne kan bevare dens enhed længe efter min død, hedder det i Mandelas testamente, som er fra 2004, og som blev ændret i 2008.

Mandelas børn fik hver 1,7 millioner kroner i lån, da Mandela levede, og de vil få eftergivet denne gæld.

Advokater siger, at det er mest sandsynligt, at Mandelas kone, Graca, arver halvdelen af boet, men vil opgive en del af det og i stedet lægge vægt på at få blandt andet fire ejendomme i Mozambique.

Royalties fra Mandeles bøger og andre projekter samt hans huse i Johannesburg, Cape Town, Qunu og Mthatha overgår til en familiefond.

Allerede inden Mandelas død var børn og børnebørn ofte i strid om, hvem der skulle lede familien og nyde godt af hans investeringer. Flere har allerede anvendt navnet Mandela til kommercielle projekter som vin, tøj og kunst.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip