Mange dropper den lange sommerferie trods ret til fri

Skrevet af admin

11/07/2016

Dagens topnyheder

Selv om mange holder sommerferie i denne tid, så er det slut med, at stort set alle holder fællesferie de samme tre uger hver sommer.

Mere en million danskere har mindre end tre ugers sammenhængende sommerferie.

Det viser en befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA.

Det er meget høje tal, mener Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen.

- En ting er, om man skubber hovedferien frem til oktober, hvis det passer bedre. Men man har krav på og brug for tre uger til at få koblet ordentlig af. Ellers risikerer man at brænde ud og gå ned med stress, siger hun.

Undersøgelsen viser også, at knap 900.000 danskere slet ikke nåede at få afholdt al deres ferie i det forgangne ferieår. Mere end hver tiende mistede endda feriedage, de har krav på, da de hverken blev udbetalt eller overført til næste ferieår.

- Det er alarmerende, at 11 procent hverken får deres ferie eller en kompensation. Det er arbejdsgivernes pligt at sørge for, at medarbejderne får deres velfortjente ferie, siger hun.

Ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening Flemming Dreesen er enig i, at det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne får den lovpligtige ferie.

- Både lønmodtager og arbejdsgiver har en fælles interesse i, at folk får holdt deres ferie. siger han.

- Det er en god ting at være væk fra arbejdet og komme veludhvilet tilbage med nye kræfter. Ferieloven gælder for alle, uanset om man har overenskomst eller ej.

Han mener dog generelt, at det er en fordel, at alle ikke længere er pisket til at holde ferie på samme tid.

Ifølge undersøgelsen er knap 60 procent af de erhvervsaktive tilgængelige og tjekker arbejdsrelaterede sms'er eller mails i deres ferie. Det svarer til, at næsten halvanden million er på standby i ferien.

- Der er på mange arbejdspladser brug for en feriepolitik. Den skal gøre det klart, hvad der forventes af medarbejderne, når de holder ferie, og hvad de roligt kan lade ligge til bagefter, siger Juliane Marie Neiiendam.

/ritzau/