Mange er dræbt i kinesisk terrorangreb

En større gruppe mennesker er blevet dræbt i et terrorangreb i den kinesiske region Xinjiang i den nordvestlige del af det store asiatiske land, rapporterer det statslige nyhedsbureau Xinhua tirsdag eftermiddag.

Xinjiang er hjemsted for Kinas muslimske minoritet af cirka otte millioner uighurer, der længe har klaget over, at deres kultur og religion bliver undertrykt af den kinesiske regering.

Det er ikke umiddelbart klart, hvor mange menneskeliv angrebet kostede, eller hvem der står bag. Forbrydelsen skal allerede være sket mandag morgen.

Lokalt politi siger ifølge det kinesiske nyhedsbureau, at en bande med knive angreb en politistation og regeringskontorer i Shache-området, og at dusinvis af civile blev dræbt og såret.

Men også de påståede terrorister blev ramt.

- Politibetjente i området skød og dræbte dusinvis af angriberne, skriver Xinhua.

- De første undersøgelser viser, at det var et planlagt terrorangreb, lyder det.

De fleste uighurer er sunnimuslimer, og de har deres eget sprog med tyrkiske rødder og en kultur, der adskiller sig fra den kinesiske.

Flere steder i Xinjian er man da også tættere på mange af de mellemøstlige hovedstæder end den kinesiske hovedstad, Beijing.

Herfra lyder regeringens melding, at en række terrorangreb i det forgangne år er begået af en voldelig separatistbevægelse, der er drevet af religiøs ekstremisme og udenlandske grupper.

Omvendt peger flere kritikere på, at sikkerhedstruslen i Xinjiang bliver overdrevet for at retfærdiggøre myndighedernes hårde linje.

De peger på, at årsagen til uroen skal findes i økonomisk ulighed og religiøs undertrykkelse af regionens flertal af muslimske uighurer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip