Mange forlader bander og rockergrupper

Tæsket, skudt i benene og efterladt på gaden.

Det kan være konsekvensen, når en person ønsker at forlade en rockerklub, og offentligheden står måske tilbage med det indtryk, at meget få vælger at droppe rocker- eller bandemiljøet.

Men en ny undersøgelse fra Justitsministeriets forskningskontor viser, at der er mange, som forlader bander og rockergrupper. Samtidig er der mange, som kommer til ifølge undersøgelsen, som har set nærmere på udvikling fra 2009 til 2013.

- Overordnet viser analyserne, at der er en meget stor gennemstrømning i rocker/bandemiljøerne i løbet af den undersøgte periode, skriver forskerne bag undersøgelsen.

Undersøgelsen bygger på oplysninger om registrerede medlemmer af rockerklubber og bander i Politiets Efterforskningsstøtte Database, PED, i juni 2009, oktober 2012 og oktober 2013.

Næsten halvdelen af de 2647 personer, der af politiet er registreret som medlemmer af disse grupperinger, er nytilkomne, idet de først indgår i PED-registret i 2012 eller 2013.

Dertil kommer, at knap en tredjedel af de 2647 personer er ophørt med at være aktive i rocker/bandegrupperingerne, idet de i løbet af perioden slettes af registret.

- Det betyder, at det kun er en lille femtedel (19 procent) af de PED-registrerede, der har været medlemmer i hele den periode, oplysningerne angår. Rocker/bandemiljøet er således langt fra at kunne karakteriseres som en permanent basis for medlemmerne, står der i rapporten.

Undersøgelsen viser også, at det er relativt få personer - 18 - der genregistreres i PED i den undersøgte periode.

- Det kan tyde på, at langt de fleste af dem, der forlader miljøerne, ikke fristes eller tvinges til at genoptage medlemskabet.

Rapporten viser omvendt, at der har været en stor tilgang til miljøerne, og at rockerklubberne og banderne tilsyneladende er ganske attraktive. Den ret store afgang kan dog tyde på, at attraktionen ikke altid er langvarig, vurderer forskerne.

Gennemstrømningen af medlemmer er mindre i rockergrupper såsom Hells Angels eller Bandidos end i bandegrupperingerne. Det hænger sammen med, at flere af banderne er opstået eller nedlagt i perioden.

Hvor 19 procent af rockerne har været på politiets liste i alle tre år, så er det kun 10 procent af bandemedlemmerne.

/ritzau/