Mange nordmænd skylder stadig for sidste års julegaver

Skrevet af admin

|

28/11/2013

Dagens topnyheder

Nogle få uger inden en ny julehøjtid står for dagen med gaveræs, kæmper omkring 100.000 nordmænd fortsat med at få betalt for gaveregnen sidste år.

Selv om hver nordmand har over en million oliekroner på kontoen, så er det kun på papiret. Ikke alle nordmænd er så rige, som danskere går og forestiller sig.

En undersøgelse, som Respons Analyse har foretaget for den norske Sparebank 1, viser, at tre af fire, som har kreditkort, betaler regningen med det samme, når den kommer. På den måde undgår de at betale renter og afdrag.

Omkring 600.000 nordmænd fordeler regningen over nogle måneder, mens 100.000 vælger kun at betale minimumbeløbet. Med en kreditkortgæld på 5000 kroner vil det tage over to år, at betale al gæld med det minimumbeløb, der skal falde.

- Her er der helt klart mange, som går ind i julemåneden, mens de stadig betaler for julegaverne fra i fjor og måske også fra i forfjor. Hvis også årets julegaver betales med kreditkort, så kan man hurtigt tale om "flerjulsgæld", siger forbrugerøkonom Magne Gundersen fra Sparbank 1.

Kreditkortgæld har hyppigt en rente på 20 til 25 procent, hvilket ligger skyhøjt over andre former for banklån. Gundersen siger, at de fleste benytter kreditkort til at købe rejser, overnatning og til handel på internet.

- Ved fornuftig brug er kreditkortet både nemt og sikkert, uden at det koster noget ekstra. Men jul på kredit er ikke løsningen for dem, der allerede har dårlig råd. Uden en plan for tilbagebetaling kan julen blive en meget dyr og langvarig affære, siger han.

Et repræsentativt udvalg på 1001 nordmænd i alderen 18 til 83 år har svaret på undersøgelsen, der blev gennemført i sidste halvdel af oktober.

/ritzau/NTB