Mange politiske tvivlere har allerede valgt side

Skrevet af admin

08/04/2015

Dagens topnyheder

De er en ombejlet gruppe, de omtrent 20 procent af vælgerne, der endnu ikke har besluttet sig for, hvilket parti de vil stemme på.

Men selvom lidt over en femtedel af vælgerbefolkningen i meningsmåling på meningsmåling erklærer sig i tvivl om, hvem de ville stemme på, hvis der var valg i morgen, så er mange af dem faktisk afklarede omkring, om deres stemme skal gå til rød eller blå blok.

Det viser en måling, Voxmeter har foretaget for Ritzau blandt dem, der ellers har svaret "ved ikke" til spørgsmålet om, hvilket parti de vil stemme på.

Ifølge Voxmeter-målingen ville 33,50 procent af vælgerne stemme på blå blok, mens 31,80 ville vælge et parti i rød blok.

I rød blok har man ellers håbet, at en stor gruppe af tvivlerne ville vise sig at være eksempelvis røde vælgere, som har været så utilfredse med reformer og løftebrud, at de er kommet i tvivl om deres kryds. Men i sidste ende alligevel stemmer rødt.

Det tyder målingen dog ikke på, mener valgforsker Kasper Møller Hansen:

- Tvivlerne synes ikke at ændre på styrkeforholdet mellem blokkene, konstaterer Kasper Møller Hansen, der er professor på Københavns Universitet og forsker i blandt andet valg og statistik.

Kun knap 10 procent af tvivlerne i målingen overvejer partier i både rød og blå blok, mens en fjerdedel af de tvivlende vælgere er så meget i tvivl, at de svarer "ved ikke".

Efter Kasper Møller Hansens vurdering er det bemærkelsesværdigt, at der kun er knap 10 procent af tvivlerne, der vakler mellem blokkene.

- Når de bliver trykket på maven, ved mange godt, hvilken blok de vil stemme på, siger han.

Målingen viser også, at der blandt tvivlerne, ligesom i vælgerbefolkningen generelt, er en tendens til, at kvinderne hælder mest til rød blok, mens mændene hælder mest til blå blok.

Knap 40 procent af de mandlige tvivlere hælder til blå partier, mens regeringsblokken kun får opbakning fra lidt over en fjerdedel af de mandlige tvivlere.

Blandt kvinderne er det knap 30 procent, der hælder til et parti i blå blok, mens 36 procent foretrækker et parti i rød blok.

/ritzau/