Manglende ordrer kaster grus i maskineriet for FLSmidth

admin

425 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Uanset hvor effektivt et selskab er, kommer der ikke meget overskud uden omsætning. Det erfarer FLSmidth i sit regnskab fra første kvartal, hvor omsætningen faldt voldsomt og trak overskuddet med sig ned.

Selskabet, der har leveret ingeniørydelser og udstyr til cement- og mineindustrien siden 1882, er ramt af de lave råvarepriser og den økonomiske uro. Det får kunderne, hovedsageligt store mineselskaber, til at holde igen med indkøbene.

- Vi har øget ordreindgangen på trods af den meget udfordrende markedssituation, som vi befinder os i, og dette bekræfter FLSmidths styrke.

- Det exceptionelle omsætningsfald skyldes primært udskudte projekter, skriver administrerende direktør Thomas Schultz i regnskabet.

Omsætningen faldt da også med en femtedel til 3,8 milliarder kroner i de første tre måneder af 2016. Resultat blev rundbarberet til 73 millioner kroner fra 272 millioner kroner i samme periode sidste år.

- FLSmidth er i et ekstremt hårdt marked præget af lave råvarepriser. Mineselskaberne brugte en masse krudt frem mod 2013 på at investere i nogle miner, som de nu finder ud af, at de har svært ved at tjene penge på.

- Så de holder læderet i baglommen. De investerer ikke, de opgraderer ikke, og de gør alt, hvad de kan, for ikke at bruge penge. Det gør det svært at være FLSmidth, siger analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen.

Trods det svage første kvartal holder FLSmidth fast i løftet til sine aktionærer om, at omsætningen for hele 2016 vil lande på 17-20 milliarder kroner, og at driftsoverskuddet vil være på 7-9 procent af omsætningen. Før første kvartal var den 6,5 procent.

- Det bliver nok svært at ramme toppen af de forventninger. Og det kan også blive svært at ramme bunden, hvor modvinden fra valutamarkedet fortsætter, og der bliver ved med at være udsatte projekter, siger analytiker Janne Vincent Kjær fra Jyske Bank om regnskabet.

Aktierne i FLSmidth falder med 3,6 procent onsdag oven på regnskabet.

/ritzau/