Maraton-forhør i gang i stor sag om menneskehandel

Retten i Lyngby er torsdag fyldt med omkring 75 politifolk, der skal tage sig af 22 personer, som er sigtet for at have udnyttet hundredvis af rumænere til at bedrage og svindle for millioner af kroner.

De 22 personer, hvoraf fem er kvinder, blev anholdt ved en stor politiaktion med kodenavnet "Hvepsebo" onsdag.

Ifølge anklager Ann Künow har sagen været under efterforskning i fem måneder.

Tre retslokaler er torsdag taget i brug for hurtigst muligt at få de sigtede igennem grundlovsforhør, hvor de skal erklære sig skyldige eller uskyldige og, hvis de vil, skal de forklare sig for en dommer.

Selvom der bliver gjort alle mulige krumspring for at få det hele til at forløbe glat og hurtigt, bliver det en heldagsforestilling.

Anklager Jette Malberg siger optimistisk, at hun håber på en afgørelse klokken 16. Men måske bliver det også senere end det, indrømmer hun.

Størstedelen af de 22 er udlændinge, fortrinsvis fra Rumænien. Det er ifølge anklager Jette Malberg endnu uklart, om der er danske statsborgere imellem.

I et af lokalerne, hvor hele 13 af de sigtede skal igennem forhøret, sidder to tolke i et glasbur og oversætter fra dansk til rumænsk og omvendt. Alle de tiltalte sidder med høretelefoner på og et stort skilt med et nummer på hængende om halsen.

De sigtede skal alle tale med deres forsvarere, hvorefter de én for én bliver ført tilbage til retssalen for at sige, hvordan de forholder sig til sigtelsen. Imens venter resten af de sigtede enten på gulvet i gangene, på rettens blå sofaer eller lænende op ad væggene.

15 har indtil videre nægtet sig skyldige.

Sigtelsen lyder på, at de 22 har rekrutteret personer i Rumænien, som de har lokket til Danmark ved at stille job og god løn i udsigt.

I stedet er de omkring 300 rumænere fra 1. november 2013 til og med i går onsdag blevet brugt til at svinde og bedrage, for det som politiet estimerer er i omegnen af 54 millioner kroner.

Men de udnyttede har hverken fået job eller penge, mener politiet.

Ifølge retsmødebegæringen, som Ritzau er i besiddelse af, er de udnyttede rumænere er blevet taget med til Borgerservice i Danmark, hvor de har fået forskellige identitetspapirer.

Dem har de mistænkte så angiveligt brugt til at oprette firmaer og optage lån i deres navne. Ifølge politiet er de også blevet udnyttet til at begå moms- og skatteunddragelse for omkring 13 millioner kroner.

De 22 sigtede er mellem cirka 20 og 50 år gamle.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip