Markant flere ansatte anmelder vold på bosteder

Knytnæveslag, spark, kvælertag og bid.

Pædagoger og andre ansatte på botilbud for psykisk syge personer risikerer at blive ofre for vold, når de går på arbejde. Og volden på de socialpsykiatriske bosteder er blevet mere udbredt de seneste ti år.

En ny analyse fra Social- og Indenrigsministeriet viser således, at antallet af politianmeldelser om vold mod offentligt ansatte på botilbud blev fordoblet fra 2005 til 2013.

Og i 2014 toppede antallet af samme type anmeldelser til Arbejdsskadestyrelsen.

Med afsæt i statistikken understreger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), at det er på tide at finde en måde at komme volden på bostederne til livs.

- Analysen understreger, at der er behov for at se på, hvad der kan gøres på dette område. Vold må aldrig blive hverdag på botilbud, der skal være trygge og sikre for både beboere og medarbejdere, siger Karen Ellemann i en pressemeddelelse.

- Det er på tide, at kurven knækkes.

I en anden netop offentliggjort analyse fra Social- og Indenrigsministeriet er ti tilfælde af vold på bosteder blevet gransket. Her fremgår det, at de involverede beboere alle viste tegn på stress forud for voldsepisoderne.

- Blandt andet peger analysen på, at der er en række faresignaler, som vi ganske enkelt skal blive bedre til at reagere på, hvis vi for alvor vil reducere vold på bosteder.

- Der er behov for mere systematisk opmærksomhed på borgerens adfærd, og vi skal simpelthen blive bedre til at udarbejde detaljerede handleplaner for disse borgere. Det gør vi ikke godt nok i dag, siger Karen Ellemann.

Tirsdag formiddag holder hun møde om problemet med vold med sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) og fagforbundene for de ansatte på bostederne.

Arbejdsforholdene og sikkerheden for medarbejderne på bostederne er senest kommet på den politiske dagsorden, efter at en 57-årig social- og sundhedsassistent i marts blev dræbt af en psykotisk beboer på Bocenter Lindegården ved Roskilde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip