Marokkansk netværk praler af it-svindel mod danskere

Lederen af en gruppe af it-svindlere udlodder en fed bil til "månedens medarbejder", som kan lokke flest penge ud af naive internetbrugere, og en gruppe af marokkanere praler af deres svindelnumre mod danskere på Facebook.

Men politiet har svært ved at stille noget op over for de udenlandske netsvindlere, selvom bagmændene dokumenterer deres svindelnumre på de sociale medier. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Ifølge Troels Ørting Jørgensen, der er leder af Europols cyber crime-center, opererer de it-kriminelle netop fra lande, som ikke udleverer egne statsborgere. Dermed kan de frit prale med deres bedrifter uden at frygte retsforfølgelse i Danmark.

- De tjener millioner af kroner, og vi har set videoer, hvor de åbenlyst praler med det. Blandt andet har vi set den øverste leder af en kriminel organisation udlodde en Ferrari og en Audi Q7 til de "medarbejdere", som kunne tjene flest penge ind til organisationen på en måned, siger han til Jyllands-Posten.

- De er helt åbne om det og sætter deres lid til, at politiet ikke kan finde ud af at arbejde sammen internationalt.

Blandt dem, der praler med deres it-svindel er et netværk bestående af 26 marokkanere, som efterforskes for at stå bag hovedparten af de officielt udseende mails fra Skat, teleselskaber og banker, som narrer danskere til at udlevere kodeord, kontonumre og personlige oplysninger.

- Udfordringen er, at it-kriminaliteten er grænseoverskridende, og at man i de forskellige lande prioriterer forskelligt, siger Johnny Lundberg, der er chef for Nites, Rigspolitiets afdeling for it-kriminalitet, til Jyllands-Posten.

Han afviser dog at kommentere den konkrete sag, da han ikke udtaler sig om efterforskningsarbejde.

/ritzau/

 

Dagens Gossip