Marokko forbyder ny storfilm om Moses

Myndighederne i Marokko har forbudt landets biografer at vise filmen "Exodus: Gods and Kings". Filmen er inspireret af bibelfortællingen om Moses, der fører israelitiske slaver ud af Egypten.

Filmen, der fik premiere i de danske biografer første juledag, skulle have været på lærredet denne uge i Marokko, men det blev ikke til noget. Det skriver flere lokale medier torsdag.

Hvorfor myndighederne har besluttet at forbyde filmen vides ikke. "Exodus" har tidligere fået grønt lys af det statslige institut CCM, der normalt tager alle beslutninger vedrørende film- og biografbranchen i Marokko.

Biografejere fortæller, at de fik "mundtlige" instrukser fra CCM om ikke at vise filmen.

Hassan Belkady, der driver en biograf i Casablanca, fortæller til et lokalt medie, at myndighederne truede ham til at adlyde ordren.

- De ringede og truede med, at de ville lukke biografen, hvis jeg ikke tog filmen af programmet, siger han.

Andre biografejere er blevet fortalt, siger de, at forbuddet er landsdækkende.

Direktøren for CCM, Sarim Fassi-Fihri, har ikke villet kommentere beslutningen.

Ridley Scotts historiske storfilm har Christian Bale i hovedrollen som Moses.

Moses er en vigtig figur blandt både jøder, kristne og muslimer. Moses regnes af muslimer for at være en profet, og mange muslimer mener, at det er forkert at afbilde islams profeter.

Det har for øvrigt vakt en del kritik, at alle hovedrollerne i "Exodus" er besat af hvide skuespillere. Ridley Scott har forsvaret sig med, at det ville være umuligt at finansiere filmen, hvis en - for det amerikanske publikum - ukendt skuespiller fra et mellemøstligt land skulle have haft rollen som Moses.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip