Martin Lidegaard vil diskutere fred i Mellemøsten

Skrevet af admin

02/11/2014

Mest læste i dag

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) rejser i den kommende uge til Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre, der for tiden atter er præget af vold og spændinger.

Senest er to grænseovergange mellem Israel og Gazastriben blevet lukket, efter at en raket eller en mortérgranat fredag blev affyret fra Gaza og ramte Eshkol-området i den sydlige del af Israel, mens en konflikt om Tempelbjerget i Østjerusalem er genopblusset.

- Det er vigtigt for mig selv at se forholdene på jorden i denne alt for lange og tragiske konflikt, herunder at høre fra de centrale aktører selv, hvordan vi kan komme videre med at skabe fred og sikkerhed for begge befolkninger samt bedre livsbetingelser for palæstinenserne, siger Lidegaard i en skriftlig udtalelse.

I Israel skal udenrigsministeren blandt andet mødes med den israelske præsident, Reuven Rivlin, udenrigsminister Avigdor Lieberman og chefforhandleren i fredsbestræbelserne med palæstinenserne, den tidligere udenrigsminister Tzipi Livni.

I de palæstinensiske selvstyreområder står den på møder med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, premierminister Rami Hamdallah og udenrigsminister Riad Malki.

- To-statsløsningen er og bliver den eneste realistiske ramme for en holdbar og fredelig løsning. Men udviklingen i løbet af 2014 med den forfærdelige konflikt i Gaza og de nye annonceringer af israelske bosættelser får desværre to-statsløsningen til at fortone sig mere og mere, siger ministeren.

- Det påvirker stemningen i Europa, og min holdning er meget klar: Vi fordømmer bosættelser og andre tiltag, der stiller sig i vejen for en fredelig to-statsløsning. Det vil vi formidle klart på vegne af både EU og Danmark, siger Martin Lidegaard.

Derudover planlægger ministeren at fokusere på behovet for nødhjælp i Gaza samt på genopbygningen af området efter sommerens 50 dage lange kampe mellem Israel og Hamas, som kostede 2140 palæstinensere og 73 israelere livet.

/ritzau/