Martin Schulz affinder sig med at få sit gamle job igen

Skrevet af admin

21/06/2014

Mest læste i dag

Den tyske socialdemokrat Martin Schulz, der med sin markante, frembusende stil har stået i spidsen for forsøget på at give Europaparlamentet direkte indflydelse på valget af EU's kommissionsformand, accepterer nu, at han ikke får jobbet.

På valgaftenen efter europaparlamentsvalget 25. maj syntes Schulz ikke umiddelbart at være til sinds at acceptere, at den borgerlige Jean-Claude Juncker måtte have førsteret til jobbet, fordi hans parti, EPP, havde fået flest stemmer.

Men fredag stod det klart, at Schulz må droppe ikke bare ambitionen om at blive kommissionsformand, men også den senere ambition om i det mindste at blive Tysklands EU-kommissær i en magtfuld næstformandspost i parløb med Juncker som forventet chef.

- Vi er nødt til at respektere valgresultatet.

- Jeg ville være glad for at blive formand for kommissionen, men der er meget klar logik i, at Jean-Claude Juncker er kandidaten.

- Jeg tror, at Det Europæiske Råd vil pege på ham i næste uge, siger Schulz til Ritzau lørdag i Paris efter et møde med de ledende socialdemokrater i EU.

Hans egen tyske partiformand, vicekansler Sigmar Gabriel, fortalte fredag i tysk presse, at han og forbundskansler Angela Merkel var enedes om, at Schulz ikke skal være Tysklands EU-kommissær.

Til gengæld lovede Merkel, at hun vil bede sine kristdemokratiske partifæller i Europaparlamentet om at stemme for, at Schulz kan få endnu en periode som formand for parlamentet.

Og den aftale bekræfter Schulz nu, at han er med på.

- Jeg stiller op til en anden periode som formand for Europaparlamentet, og det er aftalt mellem Det Europæiske Folkeparti og Det Socialdemokratiske Parti i Europaparlamentet.

- Jeg var meget glad for i går at høre kansler Merkel udtrykke sin støtte og vilje til at bede medlemmerne af sit parti i Europaparlamentet om at stemme for mig til en anden periode.

- Jeg vil som formand for parlamentet - hvis jeg bliver valgt - arbejde sammen med Juncker om et reformprogram for Den Europæiske Union, siger Schulz.

/ritzau/