Martin Schulz går af som formand for EU-Parlamentet

Den socialdemokratiske og socialistiske gruppe i EU-Parlamentet, S&D, har onsdag valgt, at Martin Schulz i stedet for at være formand for hele EU-Parlamentet de næste par uger skal være formand for den politiske gruppe.

Det sker ifølge gruppen selv for at styrke gruppens position i de kommende drøftelser med EU-præsident Herman Van Rompuy om at nominere den kommende formand for EU-Kommissionen.

- Dette valg har givet mig fuld opbakning af vores medlemmer - fra 28 lande - til effektivt at lede forhandlingerne om den kommende formand for EU-Kommissionen, kommissionens politiske program og også den fremtidige struktur i EU-Parlamentet.

Sådan siger tyske Martin Schulz i en meddelelse onsdag.

Han giver pladsen videre til næstformanden i parlamentet, Gianni Pittella, som skal sidde i stolen fra onsdag til 1. juli 2014. Det betyder dog ikke, at Pittella er gruppens kandidat til, hvem der skal have formandstitlen fremover.

Der står blot i parlamentets regler, at næstformanden skal tage over, til en ny bliver valgt. Og det vil ske på parlamentets første samling i Strasbourg 1. til 3. juli.

Martin Schulz var den socialdemokratiske gruppes kandidat til at blive den nye formand for kommissionen, men parlamentet er blevet enig om, at det konservative parti EPP's kandidat, Jean Claude Juncker, har førsteretten til at forsøge at blive formand.

Den konservative gruppe blev størst i EU-Parlamentet ved EU-valget i maj.

Martin Schulz opfordrer EU's medlemslande til hurtigt at give Jean-Claude Juncker mandat til at samle et flertal i parlamentet for, at han skal være den nye formand.

- Men vores gruppe vil kun støtte en kommissionsformand, som er klar til at varetage EU's store udfordringer, siger Martin Schulz og nævner blandt andet arbejdsløshed og skatteunddragelse.

Med de ord står det klart, at Schulz stadig er parat til at prøve at finde flertal for at blive kommissionsformand, hvis det ikke skulle lykkes Juncker.

/ritzau/

 

Dagens Gossip