Mastercard kommer til kort ved EU-Domstolen

Kreditkortselskabet Mastercard har torsdag lidt et stort nederlag i en mere end 10 år gammel juridisk kamp med EU.

EU-Kommissionen begyndte allerede i 2003 at gøre indsigelser mod de gebyrer, Mastercard opkræver fra banker, der skal håndtere betalinger med kort på tværs af grænser i Europa.

I 2007 kendte kommissionen de hidtidige såkaldte interchange gebyrer ulovlige, og for to år siden fik kommissionen medhold ved domstolen.

Det er den dom, domstolens højeste instans nu stadfæster. Dermed er alle Mastercards appelmuligheder udtømt.

EU-Kommissionen har argumenteret for, at Mastercards gebyrer i deres hidtidige form hæmmer den fri konkurrence og i sidste ende bliver væltet over på forbrugerne.

Ifølge kommissionen er gebyrerne med til at forhøje priserne i butikker, der får øgede udgifter ved at skulle acceptere betaling med kreditkort.

Der er tale om det gebyr, for eksempel en fransk bank skal betale en dansk bank, når en dansk kortindehaver køber en vare i Frankrig.

Mens sagen har kørt for domstolen, har Mastercard kortvarigt helt haft fjernet gebyrerne. Siden har Mastercard selv sat en øvre grænse på gebyrerne - 0,2 procent for betalingskort og 0,3 procent for kreditkort.

De samme grænser er med i et lovforslag fra EU-Kommissionen, som i øjeblikket er ved at blive forhandlet med medlemslandene og EU-Parlamentet.

Domstolen forholder sig alene til den måde, gebyrerne har fungeret på hidtil. Det er derfor ikke klart, om dommen vil få betydning for den planlagte omlægning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip