Medicin har ikke virket på sindssyg drabsmand

Paranoid-skizofren. Det er diagnosen for 22-årige MS, der onsdag ved Retten på Frederiksberg har tilstået drabet på 17-årige Sohail-Hamzaa Saher, der blev skudt og dræbt på klos hold i maj sidste år. Drabet skete i Tingbjerg-bydelen i København.

I mere end et år har MS været varetægtsfængslet og i løbet af den periode har han fået sin psykiatriske diagnose, som formentlig betyder, at han ikke vil få en almindelig fængselsstraf, når han på fredag skal have sin dom i sagen.

- Grundlæggende må man sige, at sygdommen i det her tilfælde er så alvorlig, så jeg kan ikke forestille mig, at der kan blive tale om helbredelse, fortæller Per Balling, der er speciallæge i psykiatri, og som onsdag er indkaldt som vidne i sagen.

Balling er overlæge på den sikrede psykiatriske afdeling i Nykøbing Sjælland - kaldet Sikringen - og har været ansvarlig for mentalundersøgelsen af MS i forbindelse med sagen.

Det er netop Sikringen, som MS ifølge anklagemyndigheden bør anbringes på i stedet for at blive sendt i fængsel. Det skal retten afgøre i forbindelse med dommen.

Umiddelbart vurderer Per Balling, at der kommer til at gå lang tid, før man eventuelt vil kunne få MS' sindssyge under så megen kontrol, at han ville kunne løslades

- Det faktum, at medicinen ikke har nogen effekt. Det tyder på, at det er mange år, vi taler om, men det er svært for mig at sige, hvor mange år, fortæller Per Balling.

Inden MS kom på Sikringen var han først fængslet i Tyskland, som han flygtede til efter drabet. Efterfølgende var han fængslet på Anstalten ved Herstedvester, og her gik han flere gange til angreb på fængselspersonalet.

Sindssygen består blandt andet i, at MS hører stemmer og føler sig forfulgt. Han var i en periode overbevist om, at han ville blive skudt.

Om stemmerne forklarede han onsdag i retten:

- Når jeg har været derhjemme og har ligget i min seng og hørt musik, så har jeg hørt de her stemmer, som har fortalt mig, hvad jeg lavede. Jeg var under observation. Nogle gange har det været som om, de talte grimt om min søster, fortæller MS.

Lægerne mener, at MS er så plaget af sine hallucinationer, og at han reagerer så kraftigt på dem, at han skal anbringes under helt særligt sikre forhold, og at det er derfor en anbringelse på Sikringen er inde i billedet.

Der falder dom i sagen fredag.

/ritzau/