Medicinfejl sender gang på gang ældre på hospitalet

admin

425 uger siden

|

24/05/2016

Dagens topnyheder

Flere tusinde - især ældre - danskere indlægges hvert år på sygehuset med problemer, som skyldes forkert håndtering af deres medicin.

Gang på gang sker der deciderede medicineringsfejl eller utilsigtede hændelser, hvor en patient eksempelvis får ordineret flere slags blodfortyndende medicin af forskellige læger, hvilket kan udløse en livstruende blødning, skriver Berlingske.

Helt op imod hver tiende indlæggelse på danske hospitaler skyldes lægemiddelrelaterede problemer, men en stor andel af dem kunne forebygges, hvis man gjorde mere for at sikre, at patienterne får den korrekte medicinering.

Det anslår Danske Regioner i et udspil, hvor man lægger op til i større udstrækning at bruge regionernes lægemiddeleksperter og farmaceuter til at hjælpe og rådgive de praktiserende læger i, hvordan der kan komme bedre styr på patienternes medicin.

- Det er skrækkeligt, at så mange ofte svage ældre mennesker udsættes for det her. Det er en belastning for dem, og det resulterer også i uhensigtsmæssige indlæggelser og betyder, at vi bruger pengene på noget forkert, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), til Berlingske.

- Der skal mere kvalitet i indsatsen på dette punkt. Den medicin, der gives til borgerne, skal være til gavn for dem og ikke det modsatte, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) til Berlingske.

Udspillet kommer, efter at der har været rettet en hård kritik mod sundhedshjælpen til de ældre. På sygehusene indlægges og genindlægges de i store tal på afdelinger med en ofte massiv overbelægning.

Ifølge regionerne spiller problemer med medicinhåndteringen en væsentlig rolle i mange indlæggelser, og der er et betydeligt potentiale i forhold til både at forbedre indsatsen for de ældre og spare ressourcer på sygehusene.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til Berlingske, at hun er opmærksom på problemet.

- Det er muligt, at der skal gøres mere for at forebygge sygehusindlæggelser blandt ældre, der er relateret til medicin, og jeg er også parat til at drøfte behovet for at sætte ind med yderligere initiativer på området med de øvrige partier, siger Sophie Løhde til Berlingske.

/ritzau/