Medie: Atletikboss afpressede dopingmistænkte atleter

Den tidligere præsident for Det Internationale Atletikforbund (IAAF), Lamine Diack, og senegaleserens sønner afpressede dopingmistænkte atleter for penge.

Det skriver den russiske nyhedshjemmeside Mediapart, der har fået adgang til en rapport udarbejdet af Det Internationale Antidoping Agentur (Wada). Rapporten offentliggøres angiveligt på mandag.

Mod betaling til Diack-familien kunne de dopingmistænkte atleter fortsat få lov til at deltage i konkurrencer.

Det Russiske Atletikforbund var angiveligt dybt involveret i de lyssky affærer.

Mediapart skriver, at seks russiske atleter - blandt andre maratonløberen Lilya Shobukhova - blev udsat for pengeafpresning af Det Russiske Atletikforbund.

Det fremgår ifølge det russiske nyhedssite af Wadas rapport, at hun betalte 569.000 dollar svarende til 3,9 millioner kroner fra 2012 til 2014 til den russiske træner Alexey Melnikov, der agerede mellemmand.

Rapporten beskriver også, at Lamine Diacks to sønner, Pape og Khalil, skulle have bedt Tyrkiets tidligere OL-guldvinder på 1500-meteren, Asli Cakir Alpetin, om 500.000 dollar svarende til 3,4 millioner kroner i november 2012, men hun afviste.

I 2013 fik den tyrkiske kvinde otte års karantæne på grund af unormale blodværdier. Samtidig blev Alpetin frataget sin OL-titel fra legene for tre år siden i London.

Wada-rapporten beskriver, at Diack-familien benyttede sig af et selskab i Singapore til pengeoverførslerne.

Den tidligere atletikpræsident Lamine Diack bliver i øjeblikket undersøgt i Frankrig. En talsmand for den offentlige anklager bekræfter over for Reuters, at sagen handler om bestikkelse i forbindelse med doping.

- Undersøgelsen vil fastslå, hvor pengene er kommet fra. Det er svært at afgøre, om alle pengene kommer fra det russiske forbund, men en del af pengene stammer fra dette forbund, siger han.

82-årige Lamine Diack blev i august i år afløst som IAAF-præsident af briten Sebastian Coe, efter at senegaleseren havde siddet som præsident i 16 år.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip