Medie: Danmark overdriver udgifterne til asylsystemet

Skrevet af admin

29/01/2016

Dagens topnyheder

Danmark har overfor den Internationale Valutafond (IMF) overdrevet, hvor store udgifter der blev brugt på asylansøgere i 2015, skriver Radio24syv.

I asyldebatten er det fremført, at Danmark er det land, der bruger næstflest penge på asylsystemet. Tallene stammer fra en IMF-rapport, men ifølge radiostationen, der har talt med en af forfatterne til rapporten, er det forkert.

- Det danske tal dækker over et større område, der inkluderer omkostningerne forbundet med asylproceduren og ophold for flygtninge, men også integrationsomkostninger for tidligere ankomne flygtninge, hvilket faktisk er en betragtelig del af det totale beløb, siger Bergljot Barku.

Heller ikke Martin Lemberg-Petersen, post.doc ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet, mener, at regnestykket giver mening.

- De her to budgetposter lægges normalt ikke sammen, siger han til Radio24syv.

Regnestykket får det til at se ud som om, at Danmark sidste år brugte 0,47 procent af BNP på udgifter til asylansøgere, skriver Radio24syv.

Det ville svare til, at Danmark per ansøger havde brugt omkring en halv million kroner. Det er mere end fire gange så meget, som man brugte per asylansøger i Sverige samme år.

Radiostationen har talt med Finansministeriet, der erkender, at en sammenligning af landene på baggrund af IMF's undersøgelse kan være vanskelig.

Udgifterne til integration indgår ikke i opgørelsen af alle de undersøgte landes udgifter.

Sveriges asyludgifter er ikke inklusive udgifterne til integration, oplyser det svenske finansministerium til Radio24syv.

/ritzau/