Medie: FN støtter Assanges klage om ulovlig frihedsberøvelse

Et FN-panel, der har undersøgt Julian Assanges sag, fastslår, at australieren har ret, når han påstår, at han ved at opholde sig på Equadors ambassade i London er blevet frihedsberøvet ulovligt. Det erfarer BBC.

Assange mener selv, at han er blevet fritaget sine basale frihedsrettigheder som eksempelvis adgang til sollys, frisk luft og ordentlige sundhedsfaciliteter.

Få timer før meldingen om FN's afgørelse erklærede Assange, at hvis FN-panelets vurdering lød på, at han ikke er blevet såkaldt vilkårligt tilbageholdt, så ville han være villig til at forlade ambassaden og lade sig anholde.

- Hvis FN annoncerer, at jeg har tabt min sag imod Storbritannien og Sverige, vil jeg forlade ambassaden ved middagstid på fredag og acceptere at blive anholdt af britisk politi, da der ikke er noget meningsfuldt perspektiv i forhold til videre appeller, oplyste Assange i en meddelelse ifølge AFP.

- Men skulle jeg vinde, og skulle det blive fundet, at staterne har ageret i strid med loven, så regner jeg med øjeblikkeligt at få mit pas tilbage, og at man stopper ethvert forsøg på at anholde mig, lød det videre fra den 44-årige whistleblower.

Assange er mistænkt for at have begået voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder under et ophold i Sverige i sommeren 2010.

Han søgte tilflugt på den ecuadorianske ambassade i juni 2012 for at undgå at blive udleveret til Sverige. Han nægter påstanden om voldtægt.

Oplysningerne fra BBC er ikke bekræftet af FN, og på Twitter skriver Julian Assange, at "han venter på den officielle bekræftelse".

/ritzau/

 

Dagens Gossip