Medie: Islands to regeringspartier fortsætter sammen

06/04/2016 20:46

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Islands to borgerlige regeringspartier, Framsóknarflokkurin (Fremskridtspartiet, red.) og Sjálfstæðisflokkurinn (Selvstændighedspartiet, red.), har besluttet at fortsætte samarbejdet og vil udpege en ny statsminister.

Det fortæller en islandsk regeringskilde onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- De to partier har besluttet at fortsætte med at arbejde sammen som en regering og vil udpege en ny statsminister, siger den unavngivne kilde.

Kilden tilføjer, at Islands minister for fiskeri og landbrug, Sigurdur Ingi Johannsson, som også er næstformand for Framsóknarflokkurin, er favorit til at overtage statsministerposten efter Sigmundur David Gunnlaugsson.

Islands største avis, Morgunblaði, skriver ifølge det norske nyhedsbureau NTB, at de islandske parlamentsmedlemmer er blevet indkaldt til en improviseret spørgetime torsdag, hvor de vil blive informeret om regeringspartiernes plan.

Islands regering kæmper for at undgå at udskrive valg ved at vælge en afløser for statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, som går af, efter at hans navn er dukket op i de lækkede såkaldte Panamapapirer.

Papirerne viser, at han - ligesom mange andre - skulle have forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skatteunddragelse.

Presset på Sigmundur David Gunnlaugsson har været enormt. Over 22.000 mennesker var tirsdag aften samlet foran det islandske parlament, Altinget, i Reykjavik med et krav om, at han går af som følge af afsløringerne.

Tirsdag var forvirringen total, da det først blev meddelt, at statsministeren var trådt tilbage. Derpå blev det afvist, idet statsministeriets kontor i en pressemeddelelse meddelte, at han bliver siddende som formand for sit parti.

- Statsministeren er ikke trådt tilbage, og han vil fortsætte med at være formand for Framsóknarflokkurin, lød det i pressemeddelelsen.

- I dag (tirsdag, red.) har Islands statsminister over for Framsóknarflokkurins medlemmer af parlamentet foreslået, at næstformanden for Framsóknarflokkurin overtager statsministerens kontor i en ukendt periode.

En meningsmåling onsdag viser, at opbakningen til de to regeringspartier er styrtdykket de seneste dage. Framsóknarflokkurin er gået fra at være Islands næststørste parti til at være det næstmindste, mens Sjálfstæðisflokkurinn er gået tilbage med seks procentpoint.

Imens er oppositionspartiet Píratar (Piratpartiet, red.) gået markant frem og står i øjeblikket til at få 43 procent af stemmerne.

/ritzau/