Medie: Mette Frederiksen kan være fortid som dansk statsminister

Skrevet af Emil Martesen

10/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mette Frederiksen kan være på vej mod et nyt kapitel.

Dagens topnyheder

Det er langtfra første gang, at Danmarks statsminister Mette Frederiksen sættes i forbindelse med et topjob i udlandet.

Og nu er den gal igen.

Sidste gang meldte det norske medie VG ud, at Mette Frederiksen var blandt kandidaterne, der skulle overtage stillingen som generalsekretær for Nato.

Men denne gang er det jobbet som EU-præsident.

Ved første øjekast lignede det, at den portugisiske premierminister Antonio Costa skulle tiltræde stillingen som EU-præsident, når Charles Michel stopper på den magtfulde post til november 2024.

Men på grund af korruptionsskandale har det efterladt et tomrum i kampen om den indflydelsesrige position som EU-præsident.

Og selvom Costa endnu ikke er udelukket som kandidat, har hans fratræden åbnet døren for nye navne, herunder Mette Frederiksen​​.

Det skriver Politico.

De bringer flere europæiske topsocialdemokrater i spil. Én af dem er statsminister Mette Frederiksen.

Og spændingen intensiveres yderligere af Mette Frederiksens tidligere udtalelser om NATO-jobbet, hvor hun ikke direkte afslog et tilbud, men snarere understregede sin tilfredshed med at være Danmarks statsminister.

Og det falder ikke i god jord hos B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen, hvis hun laver en gentagelse af en sådan situation, der kan være skadelig for både partiet og regeringen, især hvis Mette Frederiksen ikke tydeliggør sin holdning omkring et eventuelt kandidatur​​​​:

"Det bliver et problem for hende, hvis det her rygte begynder at sprede sig, eksempelvis til andre medier", siger Joachim B. Olsen ifølge B.T.

Der er også internationale overvejelser at tage højde for.

Mette Frederiksen har gjort sig positivt bemærket på den internationale scene, men Danmarks stramme indvandrerpolitik kan være en torn i siden på hendes mulige kandidatur, idet dette politiske standpunkt deler vandene blandt EU's socialdemokrater​​.

Ud over Mette Frederiksen nævner Politico andre prominente politikere som mulige kandidater, herunder Spaniens premierminister Pedro Sanchéz og Finlands tidligere statsminister Sanna Marin.